ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE

Biciklijada koje slijedi obilazak Počitelja, Stoca, nekropole stećaka Radimlja i srednjovjekovnog grada Vidoški

U okviru projekta ''ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE'' održat će se istoimena biciklijada koja za cilj ima promociju kulturnog turizma
Gospodarstvo / Turizam | 22. 02. 2022. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta ''ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE'' održat će se istoimena biciklijada koja za cilj ima promociju kulturnog turizma i turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar.

Biciklijada dužine 60 km kružnog je tipa sa startom i ciljem u Čapljini tijekom koje slijedi obilazak Počitelja, Stoca, nekropole stećaka Radimlja i srednjovjekovnog grada Vidoški. Nakon pauze u Stocu tim koji vozi MTB biciklima vraća se do Čapljine, dok će za tim s cestovnim biciklima uslijediti obilazak nekropole stećaka Boljuni i povratak kombijima natrag.

Tijekom biciklijade profesionalni ciklovodiči će predstaviti povijesna mjesta i lokalitete sudionicima biciklijade koji će kušati domaće specijalitete - proizvode lokalnih gospodarstvenika.

Pandemija korona virusa u proteklom periodu teško je pogodila sve privredne grane, osobito sektor turizma. S ciljem revitalizacije turističkog sektora i promocije lokalnog turizma i turizma na otvorenom, Europska unija i vlada SR Njemačke su u okviru projekta EU4Business podržale projekt ''ĆIRO – Staza svjetske baštine''.

Kroz projekt je planirano povećanje broja posjetitelja, poboljšanja lokalnog gospodarstva, kreiranje i uvezivanje sadržaja i ponude duž biciklističke staze koja prolazi starom željezničkom prugom i povezuje Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar.

Projekt je trajao 18 mjeseci i planirano je proširenje turističke ponude Hercegovine područja koje ima bogato kulturno, povijesno i vjersko naslijeđe, autentične priče i zanimljive činjenice.

Ukupna vrijednost projekta je oko 370.000 eura, od čega je Europska unija u okviru EU4Business projekta izdvojila više od 300.000 eura bespovratnih sredstava.

Projekt provode Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruge, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Europska unija sa 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Informacija o projektu „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ možete pronaći na www.redah.ba, a informacije o EU4Business projektu na www.eu4business.ba

Poziv za novinare

Organizatori su pozvali predstavnike medija da poprate početak rekreativne biciklijade „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ koja starta u nedjelju, 27.02.2022. s početkom u 10 sati ispred restorana Storia u Čapljini

Izjave za medije predviđene su s početkom u 9.30h

Kopirati
Drag cursor here to close