Veliki broj dolazaka

Turizam u HNŽ-u: Izuzetno uspješna godina, Mostar dobio posebno priznanje

Kada je riječ o samoj turističkoj sezoni, prema dosadašnjim pokazateljima, zabilježeno je 20 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu.
Gospodarstvo / Turizam | 23. 12. 2023. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ), sada se to može reći, iza sebe ima izuzetno uspješnu turističku godinu. Kazao je to za Avaz Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice (TZ) HNŽ.

"Imali smo izuzetno uspješan start, rekao bih, budući da su već prvi dan ove godine, pogotovo u Mostaru, gdje je bio organiziran javni novogodišnji doček, gotovo svi smještajni kapaciteti bili popunjeni. Naravno, veliki broj dolazaka zabilježili smo i u drugim gradovima i mjestima, a cijela predsezona je bila izuzetno dobra. Osim grupnih dolazaka turista, posebno iz zemalja zapadne Europe, na čijoj su ruti bili Mostar i Međugorje, a nerijetko i Neum, zabilježili smo značajan broj individualnih dolazaka", govori Temim.

Foto: Anadolija / Turisti u Mostaru

Brojni događaji

Kada je riječ o samoj turističkoj sezoni, prema dosadašnjim pokazateljima, zabilježeno je 20 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu.

"Nažalost, precizne podatke nemamo, s obzirom na to da i dalje postoji veliki broj objekata koji ne prijavljuju goste i na to mi sami ne možemo utjecati. Nadalje, veliki broj turista dolazi i na jednodnevne izlete. Međutim, prema podacima s terena i onim Federalnog zavoda za statistiku, možemo govoriti o povećanom broju turista u ovoj godini", navodi on.

Naglašava da su na to utjecali brojne manifestacije, festivali i drugi događaji koji su privlačili turiste iz gotovo cijelog svijeta. Također, kaže da je TZHNŽ realizirala i uspješan projekt prekogranične suradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore, u okviru kojeg je Mostar, sa svojom okolinom, odnosno rijekama i jezerima, označen i kao ronilačka destinacija.

Foto: Bljesak.info / Turisti u Mostaru

"Da ne spominjem manifestacije poput skokova sa Starog mosta, Red Bull skokove i slično, zbog kojih su u Mostar dolazile rijeke turista. Uostalom, ugledni "Lonely Planet" je Mostar uvrstio na svoju listu 10 gradova koje morate posjetiti u 2024. godini i tako se našao rame uz rame s Parizom, Montrealom, Izmirom i drugim svjetskim gradovima. Iako nije prvi put da jedan naš grad ili regija dobije tako veliko priznanje, ipak, to nam je čast i obaveza, ali i reklama i svojevrsni poziv svjetskim putnicima da nas posjete", ističe Temim.

Vjerski turizam

Uz Mostar i Međugorje, svjetski poznato marijansko svetište, i Blagaj je već odavno sinonim za vjerski turizam, a Neum sve više bilježi posjete izvan turističke sezone i nameće se kao odredište za kongresni turizam. Konjic, također, postaje sve popularniji među svjetskim putnicima, ali i Prozor/Rama, Jablanica, Čapljina, Stolac, Čitluk i Ravno.

Foto: Anadolija / Turisti u Mostaru

"Raduje me da smo se prilično uspjeli pozicionirati kao cjelogodišnja destinacija koju rado posjećuju gosti zbog prirodnih ljepota, bogatstva i raznolikosti kulturno-povijesnog naslijeđa, ali i raznih atraktivnih sadržaja. Trudimo se svi iz godine u godinu obogatiti turističku ponudu, a ono što gosti izdvajaju jesu, na prvom mjestu, upravo prirodne ljepote i mogućnost boravka u prirodi, ali i gostoljubivost, gastro ponuda i, naravno, pristupačne cijene", iznosi Temim.

Kvaliteta na prvom mjestu

Uvjeren je da će i naredna godina biti jednako uspješna, a pred uposlenicima TZHNŽ su brojni sajmovi širom Europe.

Foto: Anadolija / Turisti u Mostaru

"Sve više ljudi svoju egzistenciju vidi upravo u turizmu. Svjedočimo tome da je sve više kuća za odmor u cijelom HNŽ, da se širi turistička ponuda, ali, generalno, potrebna je sinergija svih aktera kako bi kvaliteta bila na prvom mjestu", zaključuje Temim.

Kopirati
Drag cursor here to close