Unatoč sigurnosnim upozorenjima

Turistička putovanja u Europi doživljavaju pravi boom

Neki ove godine putuju prvi puta nakon pandemije kako bi za Božić vidjeli svoje obitelji.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 12. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putovanja unutar Europe premašuju razine iz 2022. godine unatoč sigurnosnim upozorenjima vlasti širom Europe, budući da su građani odlučni uživati u odmorima, što produljuje postpandemijski procvat putovanja.

Kompanija ForwardKeys prognozira da bi se broj putovanja tijekom blagdana unutar Europske unije, uključujući Britaniju, mogao popeti za 22 posto u odnosu na razine iz 2022. godine, prenosi Hina.

Porast nakon pandemija

Porast je potaknut kontinuiranom potražnjom nakon pandemije, kažu analitičari.

Neki ove godine putuju prvi puta nakon pandemije kako bi za Božić vidjeli svoje obitelji.

Sigurnosna upozorenja pritom ostaju u drugom planu. Krajem studenog europski dužnosnici za sigurnost upozorili su na rastuću opasnost od napada povezanih s ratom Izraela i Hamasa, uz najveću prijetnju potencijalnih napadača "vukova samotnjaka".

U dva napada islamističkih militanata u Francuskoj i Belgiji u listopadu su poginule tri osobe, a te su dvije zemlje, uz Austriju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, podigle razinu opasnosti od terorizma. Italija je ponovno uvela granične kontrole sa Slovenijom, navodeći rizik od ulaska militanata u zemlju.

Porastao broj otkazivanja karata tijekom božićnog razdoblja

Blago je porastao broj otkazivanju karata tijekom božićnog razdoblja od 21. do 31. prosinca s 2,4 na tri posto nakon 24. studenog, priopćili su iz ForwardKeysa.

"Iako je ta brojka mala, vjerojatno je pod utjecajem upozorenja na terorizam poslanih širom Europe od početka nedavnog sukoba u Izraelu", rekao je Juan Gomez iz ForwardKeysa.

Turisti su nastavili obilaziti popularna odredišta, pokazujući povećano povjerenje u sigurnosne aparate koji djeluju u europskim središtima.

Kopirati
Drag cursor here to close