Stalni porast

Srpska sve zanimljivija turistima: Svaki mjesec bolji nego lani

"Svaki mjesec pojedinačno je bio bolji nego lani, a posebno siječanj, ožujak, travanj i svibanj. Imali smo sjajnu predsezonu, imamo odličnu sezonu i naš grad je davno prestao da bude samo sezonski turistički centar", rekla je Putica.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 07. 2023. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priroda od koje zastaje dah, banjski centri za sve generacije, Banja Luka kao centar manifestacijskog turizma, ali i Trebinje, mjesto u poleđini mora u koje se rado vraćaju gosti neki su od razloga zašto je u prvih šest mjeseci Srpsku posjetilo oko 33.000 turista više nego u istom periodu lani.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, u Srpskoj je za pola godine evidentirano 226.713 dolazaka turista.

Više noćenja

Uz posjete na radost domaćih ugostitelja i hotelijera povećan je i broj noćenja pa su tako u prvom polugodištu ove godine ostvarena 536.484 noćenja, dok je taj broj u istom periodu lani iznosio 473.153.

Stranci su ostvarili 59 posto od ukupnog broja noćenja. Tradicionalno, najveći broj gostiju je iz regije, a među najbrojnijim koji su boravili u Srpskoj su gosti iz Turske, Njemačke, Austrije i Italije.

Rukovoditelj sektora za promociju u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić rekao je za "Glas Srpske" da statistički pokazatelji idu u pravcu novih rekorda kada su dolasci turista u pitanju.

"Takav podatak nas raduje, posebno kada se uzmu u obzir nepovoljni vremenski uvjeti i tijekom zimske sezone, kada do polovine siječnja nije bilo snijega, ali i tijekom proljeća i ljeta, gdje su svibanj, lipanj, pa evo i srpanj, izrazito nestabilni", rekao je Radić.

Trebinje prednjači

Prema njegovim riječima, u ovom periodu godine izdvaja se nekoliko destinacija, među kojima i Banja Luka, koja nudi kvalitetne sadržaje na vodi, ali i veliki broj manifestacija koje privlače turiste u ovaj grad.

"Trebinje u ovom periodu godine bilježi veliku posjećenost zahvaljujući blizini mora, ali i velikom broju kupališta, prvotno aqua-parku 'Grad sunca', koji je zaslužan za skoro 40 posto turističkog prometa u gradu", rekao je Radić.

Naglasio je da se izdvaja i najveći biser ljetne ponude, a to je rafting na Tari te ljetni sadržaji na Jahorini, banjski centri, ali i gradovi poput Bijeljine i Višegrada, koji su na pragu rekordnih rezultata.

Bit će ovo rekordna sezona i na krajnjem jugu Srpske, jer se Trebinje pozicioniralo na turističku mapu, kako regije tako i Europe.

To potvrđuje i direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica koja za "Glas Srpske" kaže da je za prvih šest mjeseci registrirano 82.745 noćenja turista, što je uvećanje od 16 posto u odnosu na isti period prošle godine, koja je okarakterizirana kao povijesna.

Svaki mjesec bolji 

"Svaki mjesec pojedinačno je bio bolji nego lani, a posebno siječanj, ožujak, travanj i svibanj. Imali smo sjajnu predsezonu, imamo odličnu sezonu i naš grad je davno prestao da bude samo sezonski turistički centar", rekla je Putica.

Kako ona kaže, postali su atrakcija i za turiste iz cijele Europe, koji kada jednom posjete grad podno Leotara, uvijek se vraćaju.

"I dalje najveći broj gostiju je iz regije, ali tu sve više gosti iz Francuske, Njemačke, Turske i Rusije. Ove godine su registrirana noćenja turista iz 53 zemlje svijeta", rekla je Putica.

Mirjana Putica je naglasila da je ove godine u Hercegovini naglasak na avanturizmu, a kako kaže, svake godine se trude da obogate turističku ponudu.

"Imamo nove ponude, to su kvadovi i električni bicikli koji nude mogućnost da tijekom jednog dana bude posjećeno više lokacija. Uz to tu je i staza od Trebinja do Jazine duga 15 kilometara, u kojoj uživaju svi, a posebno stranci", rekla je Putica.

Kopirati
Drag cursor here to close