Jeftinija opcija

Ne idete na more? 6 prijedloga za odmor iz snova u BiH

Ima BiH što ponuditi svojim građanima. Lijepe prirode nam ne nedostaje, a kupanje u rijeci ili jezeru nije ništa lošija opcija od mora.
Gospodarstvo / Turizam | 29. 05. 2023. u 15:00 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke cijene, male plaće i nedostatak slobodnih dana, realnost su Bosanaca i Hercegovaca. Nije to ništa novo i ništa na što građani Bosne i Hercegovine nisu navikli.

No, dolaskom toplijeg vremena bude se i uspomene na brojna bezbrižna ljeta koja smo kao djeca provodili na obalama Jadranskog mora. Istina je da će brojni građani BiH ove godine ostati kući i preskočiti tradicionalni godišnji odmor.

Cijene koje divljaju ne pomažu ionako niskom životnom standardu. U trenucima kada zbog nestabilnih kamata ni kredit nije dobra opcija brojni će ostati kući.

No, ima BiH što ponuditi svojim građanima. Lijepe prirode nam ne nedostaje, a kupanje u rijeci ili jezeru nije ništa lošija opcija od mora.

Donosimo šest opcija za koje vjerojatno niste čuli, a koje su dovoljno udaljene od vaših domova kako biste imali dojam odlaska na godišnji odmor.

1. Jezero Klinje

Kada pričamo o ljepotama Hercegovine često spominjemo Kravice, Neretvu, Ramsko jezero..., a tako rijetko jezero Klinje.

Nedaleko od Gacka smjestilo se najveće umjetno jezero na teritoriju Republike Srpske prepoznatljivo po velikoj kamenoj brani koja je ujedno i najveća brana ove vrste na Balkanu.

Video: Klinje Lake - Have you heard of this hidden gem?

Teško da se bilo gdje drugo možete kupati pokraj kulturno-povijesnog spomenika države, koji potječe između 1891. i 1896. godine. Iako nekada namijenjeno za navodnjavanje Gatačkog polja, Klinje jezero danas je popularno izletište za lokalce te ribolovce. Svojom bojom jezero neodoljivo podsjeća na more što je dodatni plus zašto mu trebate dati priliku.

2. Jezero Balkana

Ako tražite savršeno mjesto za kupanje, ali i popratni turistički aranžman savršen izbor za vas je jezero Balkana kod Mrkonjić Grada. Mjesto je to na koji mogu doći svi članovi obitelji te se jednako dobro zabaviti.

Foto: Vladimir Tadić/ Svjetlopis / Jezero Balkana

Kompleks je opremljen bungalovima za prenoćište, restoranima i sportskim terenima. Malo jezero pravi je raj za kupače dok je Veliko jezero puno zanimljivije ribolovcima.

Ni ljubitelji planinarenja neće ostati zakinuti pa tako u jednom danu mogu uživati u planinarenju do vrha planine Lisine, ali i okupati se u ovom čarobnom jezeru.

3. Trnovačko jezero

Ljubitelji aktivnog odmora doći će na svoje i odlaskom na Trnovačko jezero. Riječ je o jezeru koje je s istoka, zapada i juga okruženo planinama poput Maglića, Volujka, Bioča te Trnovačkog Durmitora, Koma, Zgura...

Trnovačko jezero brojni smatraju i najljepšim planinskim jezerom u Crnoj Gori, a u svijetu je poznato i kao jezero u obliku srca. Smaragdna boja i oblik ono su što većinu privuče u posjet Trnovačkom jezeru, no mir, tišina i predivna priroda ono su što ih zadrži.

Foto: Vladimir Tadić/ Svjetlopis / Trnovačko jezero

Trnovačko jezero dugo je oko 800m, široko do 700 m, a duboko oko 9 m te temperatura vode iznosi čak i do 22°C.

Osim kupanja u jezeru neodoljivo je privlačno i planinarenje pa brojni izletu dodaju i penjanje do visoravni Prijevor (1.668 mnm) podno Maglića, a s čijeg vidikovca je moguće vidjeti i prašumu Perućicu, vrhove Maglić, Volujak, Zelengoru.

4. Prokoško jezero

Nemoguće je spomenuti ljepote BiH, a ne spomenuti Prokoško jezero. Ne baš tako skriveno, ali posebno mjesto izrazito je popularno među stranim turistima. Uokvireno planinom Vranicom mjesto na kojemu je vrijeme stalo pravi je izbor za obiteljski odmor.

Foto: Ajdin Kamber/DW / Prokoško jezero

Gorsko oko, kako ga brojni nazivaju, udaljeno je od Fojnice nešto više od 22 km. Ni loša cesta ne može zaustaviti strane turiste koji žele vidjeti ovaj biser bh. turizma.

Jezero je ranijih godina bilo sigurno za kupanje, no nije poznato je li to zbog porasta nelegalne gradnje još uvijek slučaj.

5. Japodski otoci

Pravi obiteljski odmor dobit ćete na Japodskim otocima. Riječ je o kulturno-arheološko području smješteno u naselju Račić nedaleko od Bihaća na rijeci Uni.

Pet drvenih mostova povezuje pet riječnih ada što tvori pravo "srce prirode". Kupanje u bistroj rijeci te uživanje u ukusnim lokalnim specijalitetima jamče dobar odmor.

Video: Japodski otoci | Skriveni raj prirode (2020)

Mali kutak raja u kojemu ćete doživjeti odmor u pravom smislu te riječi sve je popularniji među turistima te odlična zamjena odmoru na nekim od morskih obala. Cijene za svačiji džep samo su još jedna od prednosti ovog mjesta.

6. Rafting na Tari

Brojni su oni koji adrenalin traže izvan BiH, no zaboravljaju rijeku Taru. Prirodno čudo koje vrijedi doživjeti, opis je koji nerijetko vidimo na društvenim mrežama.

Tara ima sve što treba; magičnu prirodu, čistu pitku vodu, brzace te neizostavni adrenalin. Brojne agencije nude aranžmane tako da vam to ne bi trebao biti problem.

Video: RAFTING TARA | SPRING ADRENALINE || www.raftingtara.com || Proljećni rafting 4K

Lipanj, srpanj i kolovoz idealni su za ovakvu avanturu čega su svjesni strani turisti kojih je puno više od domaćih.

Neki su ovo od prijedloga za jednodnevne ili višednevne izlete tijekom ljeta, no nema ništa loše ni u provođenju ljeta u svojem dvorištu tražeći rashlađenje u lokalnoj rijeci ili bazenu.

Kopirati
Drag cursor here to close