Ima se, može se

BH turisti ne mogu bez Makarske

14. srpnja u Makarskoj se odmaralo 14.559 gostiju, što je za 4 posto manje nego protekle godine i čak 8,8 posto više nego 2019. godine koja nakon pandemije služi kao nekakav orijentir za "normalnu sezonu".
Gospodarstvo / Turizam | 20. 07. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka turistička sezona nosi svoje osobitosti, a iako se brojke, izuzev pandemijske godine, obično razlikuju u par postotaka, ono gdje se mogu vidjeti značajnije promjene jest struktura gostiju, piše Makarska Danas.

Općenito, dana 14. srpnja u Makarskoj se odmaralo 14.559 gostiju, što je za 4 posto manje nego protekle godine i čak 8,8 posto više nego 2019. godine koja nakon pandemije služi kao nekakav orijentir za "normalnu sezonu".

Novi hoteli

Zašto je toliki plus u odnosu na 2019. godinu, zasigurno velikim dijelom zbog nekih novih hotela većeg kapaciteta (Aminess Khalani Beach hotel) i zbog velikog broja novih kategoriziranih kreveta u privatnom smještaju te drugim vrstama smještaja. Sve nam ove brojke ne govore toliko da je sredina srpnja loša nego da je protekla turistička sezona, zbog niza okolnosti, bila vanserijska.

Ono na što smo se fokusirali je, međutim, struktura gostiju. Već najmanje desetljeće Poljaci nam čine najbrojnije tržište, a ove ih je godine na rečeni datum čak 17 posto manje, no isto tako ih je 9 posto više negoli 2019. godine. Da se ipak radi o nekakvom padu zaključili smo i iz dosadašnjih statistika, ali to sigurno uvelike ima veze s otvaranjem drugih tržišta koje je pandemija osakatila, pa se dogodila disperzija.

Struktura gostiju

Gostiju iz BiH, koji su tradicionalno odani Makarskoj i uopće Rivijeri unatoč svim negativnim konotacijama koje su u javnosti pratile domaći turizam, s naglaskom na skupoću, ipak ima jednako kao lani.

Ono što je zanimljivo jest apsolutni boom ukrajinskih gostiju, kojih je dvostruko više nego prošle godine i tri puta više nego 2019. Sad su, naime, u ukupnom poretku Ukrajinci na trećem mjestu, dok su prije korone i prije rata u Ukrajini bili na desetom mjestu.

Vrsta smještaja

Što se tiče vrste smještaja, hoteli ove godine na 14. srpnja bilježe mali pad od 1,3 posto u odnosu na lani te očekivani plus od 26,5 posto u usporedbi s 2019. godinom kad je bilo manje hotelskih kapaciteta. Kampovi su u minusu od 12 posto u odnosu na 2022. te u plusu od 15,8 posto u usporedbi s 2019. Privatni smještaj bilježi pad od čak 7 posto, iako je u odnosu na 2019. godinu bolji za 5,5 posto.

Porast u odnosu na prošlu godinu bilježi se samo u nekomercijalnom smještaju i tzv. ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, i to u obje kategorije za čak 20 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close