Kao iz bajke

Sedam njemačkih gradova koje vrijedi posjetiti

Zemlja je to koja je središte europske industrije, u kojoj živi više od 80 milijuna duša, a bome daje i mnoge znamenitosti koje se nalaze na popisu Svjetske baštine
Gospodarstvo / Turizam | 25. 05. 2022. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda nije popularna kao Italija, Francuska ili Španjolska, alli svake godine, milijuni turista dolaze posjetiti i Njemačku.

Zemlja je to koja je središte europske industrije, u kojoj živi više od 80 milijuna duša, a bome daje i mnoge znamenitosti koje se nalaze na popisu Svjetske baštine, ali i one druge poznate bez da su na navedenom popisu. Mnoge od njih nalaze se upravo u ovih sedam veličanstvenih gradova, pa krenimo na put...

Berlin

Pridjev „prekrasan“, govoreći o tradicionalnom značenju te riječi teško bi bilo vezati uz Berlin, ali ovaj grad burne povijesti, koje je kroz prošlost nosio titulu glavnog grada čak 5 različitih država nudi definitivno jako puno toga, prenosi Punkufer

Gotovo svaki most i zgrada ovdje imaju neku priču, a od stvari koje bi svakako trebalo vidjeti tu su ostaci Berlinskog zida, zgrada parlamenta, palača Charlottenburg, muzej Pergamon...

Köln

Osim što je vizualno itekako dojmljiv, Köln bi mogao biti i najmoderniji grad na ovoj listi. Ovdje izgleda kako su svi zadovoljni što uživaju u životu i dobro se zabavljaju, što uostalom i ide uz uzbudljiv noćni život.

Kad ste tu, obavezno prošećite uz rijeku Rajnu, obiđite fascinantnu katedralu, ali i rimske ostatke. Naravno, ljubitelji nogometa mogu otići na utakmicu nogometnog kluba Koln.

Dresden

Ovo je praktički novi grad, ali sa starim zgradama. Kako, pitate se? Za vrijeme Drugog svjetskog rata doslovno je porušen u savezničkom bombardiranju, no mnoge od njegovih zgrada kasnije su obnovljene u izvornom obliku.

Danas je pun dobre vibre i energije, a od stvari koje su „must see“ valja izdvojiti staru gradsku jezgru, zgradu opere, palaču Zwinger...

Hamburg

Iako je riječ o velikoj luci, mnogi se kunu kako je upravo Hamburg najljepši grad Njemačke. Radi se ujedno i o jednom od najstarijih gradova u zemlji, što jasno pokazuje i njegova arhitektura.

Ako vas njemu ne privuku kafići, restorani stari crkve i muzeji, uvjereni smo kako hoće njegovi stanovnici i šetnja uz rijeku Elbu. Kao posebna zanimljivost izdvaja se i činjenica prema kojoj Hamburg od značajnijih svjetskih gradova jest – grad s najviše mostova.

Leipzig

Ovaj grad neki nazivaju „malim Berlinom“. Iako se rado o relativno malenom gradu, ovdje je atmosfera i više no boemska, a sam centar vam nudi pregršt toga za istraživanje.

Također, ovdje je i na snazi zakon koji kaže kako grad ne može donijeti uredbu kad se noćni klubovi moraju zatvoriti.

Stoga, prilično vam je odmah jasno kako je u ovom gradu noćni život na prilično visokom nivou. E sad, dodajte još mnoštvo zelenih površina, stare zgrade i razne spomenike i postat će vam jasno zašto trebate pravac Leipziga...

München

Naravno, teško je napraviti ovakav pregled i izabrati njemačkih TOP 7 bez spomena bavarske prijestolnice. Parovi, dvorci, povijesne zgrade, muzeji – u Münchenu nema čega nema.

A kad smo kod muzeja, tu su onaj finih umjetnosti, prirodoslovni, ali i onaj kojeg svakako vrijedi vidjeti – tehnički! Jasno, grad gori za vrijeme Oktoberfesta, koji se tradicionalno održava u rujnu, a ljubitelji nogometa bi trebali pogledati barem jednu utakmicu slavnog Bayerna.

Nürnberg

Glavni grad regije Frankonije ima povijest koja seže sve do Svetog rimskog carstva. Čak i danas, većina starog grada je opasana zidinama izgrađenima u tom vremenu.

Iako se često na sam spomen imena grada, većina poznavatelja povijesti sjeti nirnberških procesa (suđenje nacističkim zločincima nakon Drugog svjetskog rata), danas vas ovdje čeka mnogo toga ljepšeg, a ljubitleji umjetnosti neće preskočiti posjet kući velikog slikara Albrechta Durera.

Kopirati
Drag cursor here to close