Mostar

Rezervirajte nedjelju: Sve spremno za skokove sa Starog mosta!

"To je povijest Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine. Svi mi koji ovdje živimo znamo koliki je značaj i Starog mosta i skokova", kazao je Kevelj istaknuvši da je organizacija skokova iz godine u godinu sve bolja.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 07. 2023. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je spremno za ovogodišnje 457. po redu skokove sa Starog mosta.

Ova prestižna sportsko-turistička manifestacija bit će održana u nedjelju, 30. srpnja s početkom u 16:00 sati, kako je to potvrđeno na današnjoj pres-konferenciji Organizacijskog odbora Kluba skakača u vodu "Mostari".

Dvije serije

Saša Oručević, glasnogovornik Kluba podsjetio je na to da se ova tradicionalna manifestacija održava posljednje nedjelje u srpnja, a i ove godine očekuje se sudjelovanje skakača iz gotovo cijele regije. Svi natjecatelji moraju proći liječnički pregled, a točan broj skakača u obje kategorije, odnosno, u skokovima na glavu i na noge bit će poznat nakon toga.

Delegat ovogodišnjih skokova je glumac Narodnog pozorišta Sarajevo, Aleksandar Seksan, a predsjednik stručnog žirija je Alica Jakirović. On je naveo da su članovi stručnog žirija skakači veterani, osvajači brojnih nagrada, a to su Irfan Milavić, Samir Zukanović, Semir Drocić i Branko Bogićević.

"Propozicije su poznate, svi skakači će izvesti dvije serije skokova, a najvažnije je da skokovi prođu bez ozljeda", rekao je Jakirović.

Lorens Listo, predsjednik Kluba, višestruki prvak u skokovima na glavu, koji se na pobjedničko postolje popeo 13 puta posebno je ukazao na činjenicu da Mostar ima svoju novu 'lastu', prenosi Avaz.

Šlaufijada

"To je Ahmet Stupac, a nadamo se da će se natjecati s obzirom na to da je imao manju povredu nedavno. Ali, zaista, nas raduje da smo poslije desetak godina izveli i dobili nekoga tko će izvoditi tradicionalnu mostarsku 'lastu'", rekao je Listo.

Adela Gosto, članica Predsjedništva Kluba navela je da će skokovima prethoditi tradicionalna "Šlaufijada", za koju je zadužen Ermin Zukanović, također, jedan od nekadašnjih najboljih skakača, a koja će biti održana sutra s početkom u 13 sati.

Do sada se prijavilo 10 ekipa, a sve zainteresirane ekipe imaju mogućnost prijave do samog održavanja. Zadatak natjecatelja je da se na gumama od kamiona ili od sličnih vozila spuste i doveslaju od Bunurskog do Starog mosta. Ona je ukazala i na podršku Grada Mostara i Sportskog saveza Grada Mostara, koja je, zadnje dvije godine, kako je navela, velikodušna.

"Mislim da se napokon shvatio značaj skokova i za turizam i za kulturu, ali, naravno i za sport", kazala je Gosto.

6.000 posjetitelja?

Senad Kevelj, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara naveo je da skokovi sa Starog mosta nisu samo natjecanje.

"To je povijest Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine. Svi mi koji ovdje živimo znamo koliki je značaj i Starog mosta i skokova", kazao je Kevelj istaknuvši da je organizacija skokova iz godine u godinu sve bolja.

Najbolji skakači dobit će nagrade koje su rad akademskog slikara Đanija Jakirovića, a bit će im dodijeljene u večernjim satima uz prigodan zabavno-glazbeni program. U 22 sata bit će održan tradicionalni skok s bakljama čime će biti završena manifestacija.

I ovogodišnju manifestaciju podržavaju brojni sponzori, a očekuje se više tisuća posjetitelja, o čemu govore informacije turističkih radnika, koji bilježe veliku zainteresiranost za smještajne kapacitete tokom predstojećeg vikenda. Zbog sigurnosti na samom platou ispod Starog mosta bit će između pet i šest tisuća posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close