19 godina

Skok s bakljama za godišnjicu obnove Starog mosta

Na ovaj način je simbolički poslana čestitka i poruka zahvalnosti svima koji su dali doprinos i sudjelovali u obnovi ovog remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2023. u 22:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počasnim skokom sa upaljenim bakljama, u 22 sata, obilježena je 19. godišnjica obnove i ponovne izgradnje Starog mosta u Mostaru.

Na ovaj način je simbolički poslana čestitka i poruka zahvalnosti svima koji su dali doprinos i sudjelovali u obnovi ovog remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća.

Naime, proteklo je punih 19 godina otkako je Stari most u Mostaru zasjao punim sjajem i drugi put spojio obale Neretve. Otvaranju obnovljenog Starog mosta prisustvovao je veliki broj gostiju iz svijeta, čak 56 stranih izaslanstava, a tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić poručio je da je obnova ujedno pobjeda mira i suživota u Mostaru i Bosni i Hercegovini. Događaj na platou ispod mosta pratilo je više od 500 akreditovanih novinara.

Inicijativu o obnovi odmah po završetku rata pokrenuo je tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević. Već 1996. tijekom posjete Mostaru, predsjednik Republike Turske Sulejman Demirel izrazio je spremnost da Vlada Republike Turkye u potpunosti financira izgradnju, što nije prihvaćeno zbog ideje međunarodnog projekta, pa je Turkiye postala prvi počasni donator.

Podrška obnovi uskoro je stigla iz drugih zemalja svijeta. Uz pomoć američke administracije, donacije za izgradnju uručile su Francuska, Nizozemska, Italija, Hrvatska, Aga Khan Foundation, Irsica,Word monument fond i druge institucije i pojedinci. Projekat su u partnerstvu sa Gradom Mostarom preuzeli Svjetska banka i UNESCO.

Godinu nakon obnove most je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close