Istražili smo

FOTO | Što mogu očekivati oni koji će pratiti Zrinjski u Yerevanu

Ono što će većinu navijača zanimati su cijene piva. Najpopularnije pivo nosi naziv 'Kilikia' po starom armenskom kraljevstvu 'Cilicia'. Pivo je moguće kupiti u svakoj trgovini, a cijena mu je oko 440 armenskih drama, što je oko jedan euro.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 06. 2023. u 16:05 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Plemići u prvom kolu kvalifikacija Lige prvaka putuju u glavni grad Armenije, Yerevan, gdje će se susresti s armenskim prvakom FC Urartu.

Pravi duh Armenije 

Ždrijeb je HŠK Zrinjskom donio dostojnog, ali i pomalo misterioznog protivnika.

Prva utakmica bit će odigrana 11. ili 12. srpnja u glavnom gradu Armenije na stadionu Urartu koji ima kapacitet od 4.860 mjesta. Plemići, ali i vjerni navijači morat će prevaliti veliki put.

Istražili smo kako najlakše doći iz Bosne i Hercegovine do Yerevana. Naime, postoji ruta iz Međunarodne zračne luke Sarajevo preko Zračne luke Franjo Tuđman te Zračne luke Beč do Zvartnots International Airport (EVN). Trenutna okvirna cijena leta je nešto viša od 1.000 KM.

Foto: Screenshot / Avionski letovi 

Osim utakmice, obožavatelji mostarskog kluba moći će uživati u brojnim zanimljivostima koje Yerevan nudi. Prema popisu iz 2016. godine grad je imao 1.075 milijuna stanovnika, a kako je vjerovati travel bloggerima, u njemu je moguće doživjeti pravi duh Armenaca.

Krajolikom dominira planina Mount Ararat koja se sa svojih 4.090m izdiže iznad grada.

Foto: Unsplash / Yerevan, glavni grad Armenije

Osebujna povijest, također je svojstvena za glavni grad Armenije te su se na njihovom području nizali osvajači poput Perzijanaca, Arapa, Osmanlija i Rusa. O dugoj povijesti svjedoči i činjenica da je Yerevan jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu.

Smještaj, piće, hrana...

U gradu je još uvijek moguće vidjeti ostavštinu Sovjetskog Saveza, a stanovnici osim armenskog govore i ruski te engleski. Kratkim googlanjem pronašli smo smještaj za dvije noći u središtu grada za oko 300 KM, što ga čini i relativno povoljnim za putovanja.

Foto: Screenshot / Smještaj u Yerevanu 

Brojna su mjesta koja vrijedi posjetiti za vrijeme boravka u Yerevanu, a neka od njih su; Trg Republike, Plava džamija, Trg slobode, Yerevan Cascade te brojni muzeji i galerije.

Foto: Unsplash / Yerevan, glavni grad Armenije, Yerevan Cascade

Ono što će većinu navijača zanimati su i cijene piva. Najpopularnije pivo nosi naziv 'Kilikia' po starom armenskom kraljevstvu 'Cilicia'. Pivo je moguće kupiti u svakoj trgovini, a cijena mu je oko 440 armenskih drama, što je oko jedan euro.

No, nije Armenija poznata samo po pivu nego i po popularnom konjaku koji je možda i omiljeno nacionalno piće. Tradicionalno tu su i 'Artsakh' votka od duda te armenijsko vino.

Navijači Zrinjskog koji se odluče na put u daleki Yerevan ne trebaju se bojati za hranu. Armenija je poznata po janjetini, patlidžanu te slasnom 'lavash' kruhu. Kao i u BiH, moguće je pojesti ukusnu dolmu, ali i nešto poput uštipaka zvano 'boerag'.

Foto: Hilda / Lavash kruh

Iako udaljen, Yerevan je itekako turistički privlačan grad te zasigurno neće razočarati Plemiće i navijače HŠK Zrinjski. Ako se tome doda i pobjeda, bit će to putovanje za pamćenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close