Kruna predanog rada

Otputovala prva grupa gospodarstvenika na EXPO 2020 Dubai

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo ponosni su što su dio Svjetske izložbe EXPO. Kako kažu, to je kruna predanog rada
Gospodarstvo / Turizam | 09. 01. 2022. u 18:37 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar gospodarstva Kantona Sarajevo Adnan Delić jutros je sa sarajevskog aerodroma ispratio prvu grupu gospodarstvenika koji su otputovali na svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Jutros smo ispratili naše predstavnike iz oblasti turizma. Iznimno sam sretan što smo stigli na vrijeme obaviti sve procedure, kako bi naš turistički sektor bio u Dubaiju upravo u tjednu turizma na EXPO-u. Turizam je jedna od naših najrazvijenijih grana gospodarstva i mnogo očekujemo od predstavljanja naših potencijala na ovoj izložbi. Vjerujem da će naše tri bosanskohercegovačke turističke zajednice, kao i ostali predstavnici, na najbolji način iskoristiti vrijeme na ovoj izložbi i predstaviti jednu od naših najperspektivnijih strateških grana privrede u najboljem svjetlu“, kazao je Delić.

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo ponosni su što su dio Svjetske izložbe EXPO. Kako kažu, to je kruna predanog rada na razvoju i unapređenju turističkog ambijenta.

Video: Bljesak.info na EXPO-u u Dubaiju

"Drago nam je što je turizam prepoznat kao strateška grana privrede. Zajedno sa sudionicima iz privatnog turističkog sektora predstavit ćemo se kvalitetnom promocijom turističke ponude i potencijala KS i BiH, te pozicionirati kao poželjna turistička destinacija, s ciljem privlačenja novih tržišta i turista iz cijelog svijeta. Prethodne godine u strukturi turističkog prometa najviše dolazaka i noćenja u KS ostvarili su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, što će nam, uz ostale zemlje Zaljeva, biti prioritetna tržišta. Na njih ćemo staviti fokus tijekom našeg sudjelovanja na ovoj izložbi“, rekla je Emina Nizić, koordinatorica TZ KS.

Foto: Bljesak.info / Paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO-u

Na EXPO-u u Dubaiju predstavit će se i nekoliko bh. turističkih agencija.

Omar Ibrahimagić, predstavnik agencije "Sol Azur" istaknuo da je ovo jedinstvena prilika za bh. agencije da steknu nove kontakte i upoznaju se s trendovima u oblasti turizma.

"Dubai je posebno inspirativna destinacija, pogotovo za naše agencije. EXPO je sam po sebi izazov, izložba nam donosi niz mogućnosti i prilika koje bi svako od nas mogao iskoristiti. Na koji način će se one realizirati, vrijeme će pokazati. Prilika koju nam je omogućilo Ministarstvo privrede - da obiđemo i budemo dijelom ove izložbe, nama je vjetar u leđa i poticaj koji će nam proširiti vidike i omogućiti da sudjelujemo u unapređenju privrednog rasta u našoj djelatnosti“, kazao je Ibrahimagić.

Direktor hotela "Hills" na Ilidži Senad Halilović nije krio oduševljenje zbog odlaska na EXPO 2020 Dubai, ali i činjenice da prvi put svi iz branše zajedno predstavljaju državu.

"Meni je drago što je Vlada KS ušla u ovaj projekt, kako mi jedini na svijetu ne bi bili oni koji se neće predstaviti u Dubaiju. Bio sam u proteklih 20-ak godina na puno sajmova, ali do sada smo uvijek išli individualno. Ovo je prvi put idemo organizirano, neko stoji iza nas, zajedno predstavljamo Sarajevo i BiH. Za mene je to neprocjenjivo. Očekujemo mnogo od EXPO-a, našim prisustvom pokazujemo da smo ozbiljna destinacija, ozbiljna država i siguran sam da ćemo u budućnosti puno toga ostvariti. Gosti iz arapskih zemalja su naši najmnogobrojniji naši turisti i ovo je prilika da im predstavimo i zimski turizam, što ćemo i učiniti“, naveo je Halilović.

Foto: Bljesak.info / Ministar Adnan Delić

On je posebno istaknuo zadovoljstvo što je ministar Delić sa svojim timom došao da isprati gospodarstvenike.

Oblast turizma na ovoj izložbi predstavljat će 15 kompanija i tri turističke zajednice, koje će tijekom petodnevnog boravka na ovoj izložbi sudjelovati na nekoliko foruma. S obzirom na to da je ovo tjedan "turizma i spajanja“ naši gospodarstvenici sudjelovat će i na cjelodnevnom Travel & Connectivity Business Forumu – poslovnom forumu posvećenom temama putovanja i spajanja, s posebnim akcentom na mogućnosti balansiranja dvije realnosti koje danas živimo; digitalne i realne stvarnosti.

Osim ovog centralnog foruma, za bh. gospodarstvenike iz sektora turizma planirani su i poslovni i networking sastanci s predstavnicima sektora turizma iz Slovenije i drugih zemalja regije.

"Osim predstavljanja i umrežavanja naših gospodarstvenika, vrlo važno je i ispratiti globalne trendove i biti u tijeku s globalnim svjetskim kretanjima. Upravo o tome će imati priliku saznati na forumu na kojem će se diskutirati o izazovima s kojima se susreće sektor turizma tijekom digitalne transformacije koja je posljednje dvije godine postala dominantni način života na cijeloj planeti“, zaključio je Delić, navodi Služba za protokol i press KS.

Kopirati
Drag cursor here to close