Prošetali smo rajem

FOTO | Morine: Nepregledni pašnjaci, nekropola i 3 tajanstvene legende

Iako surovo i izazovno tijekom zime, ovo mjesto pravi je raj za sve zaljubljenike u prirodu.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 06. 2023. u 13:55 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina nikada ne razočara, barem kada su prirodne ljepote u pitanju. Da se itekako ima čime podičiti i nije nova stvar, no svaki put nas iznova iznenade dobro poznata mjesta.

Ovaj put posao nas je odveo u Ulog gdje smo radili videoreportažu o istraživačkom kampu na gornjem toku Neretve i njezinim pritokama, odnosno "Sedmici nauke na Neretvi".

Video: NERETVA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA

Hercegovački Tibet 

Najlakši i najbrži put iz Mostara bio je preko Nevesinja, odnosno Morina. Nije dugo trebalo da nas hercegovački Tibet podsjeti na svu moć i ljepotu prirode.

Naime, visoravan Morine nalazi se na putu Nevesinje - Kalinovnik, a prosječna nadmorska visina iznosi oko 1600m. Iako surovo i izazovno tijekom zime, ovo mjesto pravi je raj za sve zaljubljenike u prirodu.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet

Proljeće i početak ljeta pravo su vrijeme za posjetiti Morine čiji će vas pašnjaci, brežuljci te najrazličitije vrste cvijeća na tren zavarati da se nalazite na drugom kraju svijeta. Doprinose tome i krave koje bezbrižno pasu i uživaju u nepreglednim pašnjacima.

Visoravan Morine pruža se 30-ak kilometara od Nevesinja prema Kalinoviku. Na zapadu je planina Crvanj, na sjeverozapadu Visočica, na sjeveroistoku Treskavica, na istoku Zelengora, na jugu ponornica Zalomka. Ka sjeverozapadu je granica Morina vrh Ortorog, rub Crvnja, s druge su strane, prema zapadu, sela Seljani i Kruševljani, u Nevesinjskom polju. Cijele Morine prostiru se na 4700 hektara.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet

Ono što je najbolje je da se do Morina vrlo lako može doći osobnim automobilom te uživati u svim blagodatima prirode.

3 legende 

Na nepreglednim pašnjacima nemoguće je ne uočiti nekropolu od 50-ak stećaka koja se ponosno izdiže. Iako nekropole nisu rijetkost u Bosni i Hercegovini, posebnost ove leži u činjenici da se uz nju vezuju čak tri legende.

O njima ni sami nismo bili upoznati, no "malom istragom" na sveznajućem Google-u doznali smo o kakvim je legendama riječ.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet

Prva govori o nevesinjskom begu Ljuboviću i Mostarliji Muju čiju djevojku preprosi. Prema predanju, Mujo pozva Alija da mu dođe dođe u svatove il na megdana.

Međutim, Ljubovićeva majka, umjesto sina posla slugu Marijana sa sinovljevim konjem da lijepu Umu dovede muju u Mostar. Mujo je skupio svatove i zajedno sa Ljubovićevim slugom otišao po mladu u Zagorje.

Sve prođe u redu dok su svatovi ne dođoše na Morine gdje ih iznenadi oluja i nespremni svatovi se smrznuše. Smrt na Morinama zateče i Mostarliju Muja i mladu Umihanu iz Zagorja…

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet

Narodna pjesma ima nešto sretniji kraj. Naime, Ljubovićev konj kojeg je Uma jahala, nekako se probio kroz smetove i uspio da djevojku, promrzlu, donese onome kome je suđena. Ostali svatovi, Mujo i sluga Marijan ostadoše zameteni na Morinama.

Prema drugoj legendi, dvoji svatovi se sretoše na putu i nijedni ne htjedoše popustiti čija je mlada ljepša niti se skloniti s puta te su se međusobno poubijali.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet

Treća legenda govori o dvije suprotstavljene vojske koje su se sukobile upravo na Morinama.

Koja je legenda istinita te je li ijedna nije poznato, a svakome se ostavlja na izbor da vjeruje u dražu verziju. Bilo kako bilo, ljepote Morina nešto su što se mora doživjeti. Potpuno drukčije i posebno, odsječeno od užurbanog života i svakodnevice.

Šetnja, izlet ili samo prolazna vožnja dovoljni su da vam se Morine urežu u sjećanje kao jedno od najljepših mjesta koje ste vidjeli. Dok vas put ne nanese u Morine, uživajte u njima kroz objektiv našeg fotoreportera.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Posjetili smo Morine, hercegovački Tibet
Kopirati
Drag cursor here to close