Svečano u vijećnici

FOTO | Mostar je Europski grad vina 2024. - Kordić: Da se malo pohvalimo!

Grad Mostar proglašen je Europskim gradom vina Dionisio za 2024. godinu od strane Europske mreže vinskih gradova.
Gospodarstvo / Turizam | 19. 03. 2024. u 12:10 J.P. Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prvo da se malo pohvalimo, ovako prestižna titula govori puno o poslu koji smo potiho radili, a koji se baš i ne vidi", kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Gradonačelnik Kordić medijima se obratio povodom proglašenja Mostara Europskim gradom vina Dionisio za 2024. godinu od strane Europske mreže vinskih gradova.

Fina priča 

Kako je istaknuo, Grad Mostar je kroz cijeli proces imao podršku međunarodne zajednice i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i USAID-a te vinara.

"Ovo je početak jedne fine priče za Grad Mostar i ona uključuje puno stvari, kao što je rebrendiranje Vinske ceste Hercegovine, dizanje na nivo turističkog brenda koji će biti prepoznat na višoj razini. Hvala vinarima, jer bez njih ne bi ove ceste ni bilo, a cesta će donijeti vidljivost Mostara i Hercegovine na mapi vinskog turizma, što će biti dodatni kanal komunikacije prema turistima i tour operatorima", naglasio je Kordić.

Foto: Ivana Krezic/ Bljesak.info / Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković 

Dodao je i kako se nada da će do kraja godine biti vidljiv fantastičan rezultat te da će rezultati ostati upisani u povijest. Osvrnuo se i na obveze vinara.

"Ovo je zajednički projekt iz kojeg će se izroditi muzej vina u Mostaru, već sinoć smo razgovarali kako bi to trebalo izgledati, pa ćemo tu izložiti i brendirati naša razna vina, s naglaskom na žilavku i blatinu, koje idu na europsku mapu vina, da svi znaju da se to vino tu pije'', istaknuo je Kordić.

Vjetar u leđa

Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač čestitala je svima koji su posvjedočili znanje, umijeće i predanost u iskorištavanju bogomdanih kapaciteta Hercegovine.

"Dosegnuli ste sami vrh globalnoga vinskog tržišta, s nagradama i priznanjima koje dolaze sa svih strana svijeta. Mi vas, što ćete vjerujem i sami posvjedočiti, poimamo kao strateški ogranak naše velike gospodarske grane koja se zove turizam i kojoj, u skladu sa svojim smjernicama, strategijama i programima, nastojimo dati snažan vjetar u leđa i ispisati novu stranicu povijesti", kazala je Buhač.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Mostar je Europski grad vina Dioniso 2024. 

Predsjednica Vlade HNŽ imala je i poruku za sve koji rade na Vinskoj cesti Hercegovine.

"Radite upravo ono što je naš strateški cilj, stapanje poljoprivredne proizvodnje, gastronomije i ugostiteljstva, kulturne i povijesne baštine te prirodnih bogatstava u jedinstvenu turističku ponudu koja će biti prepoznata u cijelom svijetu i postati temeljem razvitka HNŽ-a", zaključila je Buhač.

Kuća slavnih

Predsjednik VTK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković kazao je da je, kada je u pitanju revitalizacija Vinske ceste Hercegovina, iza njih trnoviti put koji je trajao četiri godine.

Podsjetio je kako je Vinska cesta Hercegovine utemeljena 2007. godine te zahvalio ljudima koji su bili pioniri cijele priče

"Vinska cesta sama po sebi nije pitanje samo vinara, to je veliki turistički proizvod cijele regije", naveo je Vuković.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Vinska cesta Hercegovine 

Dodao je kako je potpisan sporazum sa šest gradova (Trebinje, Stolac, Čapljina, Ljubuški, Čitluk i Mostar) te je Vinska cesta Hercegovine duga čak 200 kilometara.

"Kada grad ispuni sve preduvjete dobije ovakvu nagradu i postane grad vina i ulazi u kuću slavnih kada je u pitanju vino", pojasnio je Vuković.

Certifikat nije kraj

Direktor Odjela za ekonomski razvoja USAID-a Karl Wuster čestitao je Gradu Mostaru na važnoj tituli te dodao kako je ponosan na potporu koju USAID pruža Mostaru i Hercegovini.

"Ovo je početak nečega posebnog, nečega što će pokazati što je to što BiH ima za ponuditi. Ova nagrada također ne odaje samo počast Mostaru, nego cijeloj regiji i ne samo vinu, nego svemu onome što ova regija nudi - ukusna vina, ukusnu hranu, prijatne ljude...", istaknuo je Wuster.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Direktor Odjela za ekonomski razvoja USAID-a Karl Wuster

Predsjednica Europske vinske kulturne rute Iter Vitis Emanuela Panke kazala je kako je danas vrlo radostan dan jer je Grad Mostar ponio titulu Europskog grada vina Dionisio 2024.

"Mi ne slavimo samo to, mi slavimo Mostar kao središte i čvorište Hercegovine i njene vinske ceste", naglasila je Panke.

Istaknula je kako je Mostar privlačna destinacija te turiste privlači, ne samo u grad nego u cijelu regiju. Predsjednica Europske vinske kulturne rute Iter Vitis smatra to prilikom za upoznavanje turista sa svim ljepotama Hercegovine, posebice vinarija.

Foto: Ivana Krezic/ Bljesak.info / Predsjednica Europske vinske kulturne rute Iter Vitis Emanuela Panke

"Certifikat sam po sebi nije uspjeh, nije kraj projekta, to je samo alat koji može pomoći u daljnjem razvoju ovog područja. Praktički je ovo most da se Mostar i vinarije iz Hercegovine povežu s drugim gradovima, zemljama i vinarijama, danas su ovdje kolege iz Portugala, Italije, Moldavije i Azerbajdžana, tako da se Mostar pridružuje klubu značajnih lokacija na europskoj karti vina'', zaključila je Panke.

Kopirati
Drag cursor here to close