Potpisan novi Memorandum

Vinska cesta: Hercegovina dobiva jedinstveni turistički proizvod

"Memorandum je dodatni poticaj za kvalitetniju promociju, zajednički nastup i intenzivniju marketing kampanju koja treba omogućiti da brojni turisti obiđu neke on najboljih europskih vinarija koje se nalaze upravo u Hercegovini", kazao je Ćurić.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 10. 2023. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora BiH i Grad Trebinje potpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi suradnje u Vinskoj cesti Hercegovine, kako bi zajedničkim aktivnostima povećali njenu vidljivosti i atraktivnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Memorandum je potpisan u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva u razvoju turizma, kao i preciziranju aktivnosti i odgovornosti radi efikasne provedbe dogovorenih programa.

18 milijuna litara vina

Planirane su kampanje o promoviranju važnosti i članstva u Vinskoj cesti Hercegovine, sudjelovanje na relevantnim domaćim i međunarodnim događajima, sajmovima i promocijama i drugo.

"U BiH se godišnje proizvede oko 18 milijuna litara vina, a registrirano je oko 70 proizvođača. Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, autentičnom kulturnom baštinom i običajima, privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Radi turističke promocije ovih potencijala, koja će rezultirati i gospodarskim razvojem, osmišljen je projekt Vinska cesta Hercegovine, kojim upravlja Komora, i zadovoljstvo nam je što je i Grad Trebinje dio projekta", rekao je predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković.

Grad Trebinje je prva lokalna zajednica koja se uključila u Vinsku cestu Hercegovine, a prošle godine je, u sklopu ovog projekta, na generalnoj skupštini Iter Vitis, kulturne rute Vijeća Europe, dobio nagradu kao najbolja održiva destinacija za vinski turizam, a vinarija Manastir Tvrdoš nagradu kao model najbolje prakse koja povezuju povijesnu baštinu i vinsku kulturu.

"Oko 80 posto proizvođača vina u Republici Srpskoj nalazi se u Trebinju. Ovaj memorandum je još jedan poticaj za kvalitetniju promociju, zajednički nastup i intenzivniju marketing kampanju, koja treba da omogući da brojni turisti iz regije, Europe i svijeta obiđu neke on najboljih europskih vinarija koje se nalaze upravo u Hercegovini", istaknuo je gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić.

Mostar preuzeo titulu 

Prošlog tjedna je i Grad Mostar preuzeo titulu Europskog grada vina Dionisio 2024, a ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina, kao vinogradarska regija, osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu "Najbolji Iter Vitis vinski grad" za Grad Mostar te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Foto: PR / Vanjskotrgovinska komora BiH i Grad Trebinje potpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi suradnje u Vinskoj cesti Hercegovine

Osim stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda Hercegovine, koji okuplja vinarstvo, vinogradarstvo, gastronomiju i pružatelje turističkih usluga, smisao projekta je i privlačenje domaćih i stranih turista, stvaranje poticajnog okruženja za održive i profitabilne biznise, pružanje pomoći gospodarstvu zasnovanom na proizvodnji vina te razvoj i promocija tržišta.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje i uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close