Međunarodna konferencija u Mostaru

Kordić: Cilj nam je brendirati Hercegovinu kao turističku regiju

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je kako je upravo turizam strateška grana razvoja Mostara.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 05. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva Međunarodna stručna konferencija iz oblasti turizma i zaštite okoliša, čija je tema bila turistički potencijali Mostara i Hercegovine, održana je u četvrtak u Mostaru.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, u organizaciji udruga „Naš Rodoč”, „Naša Radobolja”, „Eko Kop” i „Zvonigrad”. Okupila je stručnjake, profesore i turističke djelatnike te gradonačelnike paneliste iz Solina, Zadra, Osijeka i Ljubuškog.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je kako je upravo turizam strateška grana razvoja Mostara.

Foto: Bljesak.info / Međunarodna konferencija  o turizmu  u Mostaru

''Interesantna je priča da su ovu konferenciju inicirale naše četiri udruge, aktivne po pitanju turizma. Bit će prezentirano više projekata i onda ćemo istražiti naše mogućnosti kako bi to ostvarili '', izjavio je Kordić.

Gradonačelnik je naglasio kako Mostar je koncept nove gradske uprave brendiranje i povezivanje Hercegovine kroz turizam, s primarnim ciljem da Mostar postane prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj bi se gosti iz cijeloga svijeta zadržavali tri, pet ili više dana.

''Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte Zapadnohercegovačke županije i cilj nam je da mi kao središte budemo lideri i poguramo tu priču turističkog brendiranja. Ne treba nam se događati ono što sada imamo, a to je da ljudi dolaze u posjetu Međugorju, Mostaru i Kravici i onda s tim ta turistička priča završi. To je nama neprihvatljiv koncept'', zaključio je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Međunarodna konferencija  o turizmu  u Mostaru

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je rekao kako su Mostar i Osijek dva slična grada te kako se raduje suradnji.

''Po pitanju turizma, mislim da imamo puno stvari gdje još možemo produbiti suradnju. Mostar i Osijek su sveučilišni centri, gospodarska, kulturna, zdravstvena središta svojih regija. Mislim da kroz određena iskustva ta suradnja može biti bolja i plodonosnija. Zato i jesmo postali gradovi prijatelji i siguran sam da će se to u budućnosti vidjeti'', ustvrdio je osječki gradonačelnik.

Zamjenik solinskog gradonačelnika Ivica Rakušić ukazao je na sličnosti Solina i Mostara.

Foto: Bljesak.info / Međunarodna konferencija  o turizmu  u Mostaru

''Solin i Mostar imaju veliki broj poveznica. Naime, oba grada imaju bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, a ono što je meni zanimljivo je industrijska baština. I Solin i Mostar imaju naslijeđenu tešku baznu industriju. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti na koji način možemo reinterpretirati taj prostor i prilagoditi ga za drugi sadržaj'', izjavio je Rakušić.

Po njegovim riječima, uz pomoć europskih sredstava moguće je taj napušteni industrijski prostor ponovno staviti u funkciju.

''Veselim se konkretizaciji suradnje između Mostara i Solina. Mostar je prekrasan i bogat grad, dodir istoka i zapada daje mu posebnu draž te, po meni, i dalje ima neotkriveni turistički potencijal'', kazao je Rakušić.

Foto: Bljesak.info / Međunarodna konferencija  o turizmu  u Mostaru

Na konferenciji o turizmu sudjelovao je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je govorio o iskustvima tog jadranskog grada.

''Želimo unaprijedit postojeće dobre odnose između Mostara i Zadra. Uvijek je dobro čuti i drugačija razmišljanja jer svaki grad koji se razvija mora obilaziti druge gradove, kako bi podijelio i dobio iskustva'', kazao je zadarski gradonačelnik.

Mostar i Hercegovine imaju ogroman turističkih potencijal, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

''Morate turizam brendirati i marketinški dobro predstaviti kako bi otvorili novu gospodarsku granu koja će odmah povećati broj zaposlenih te povećati prihode. Mislim da su Mostar i Hercegovina na jako dobrom putu'', poručio je Anušić.

Video: Kordić: Cilj nam je brendirati Hercegovinu kao turističku regiju
Kopirati
Drag cursor here to close