Brojke

Kakva su očekivanja od ljetne turističke sezone u BiH?

Tradicionalno najveći broj gostiju možemo očekivati iz regije, ali na kružnim regionalnim turama, sve više je i turista iz dalekoistočnih zemalja...
Gospodarstvo / Turizam | 08. 04. 2024. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek što je zimska turistička sezona završena, hotelijeri, ali i vlasnici smještaja stan na dan zadovoljno trljaju ruke, jer je pred nama, bar kako sada brojke i predviđanja govore, sjajna turistička ljetna sezona.

Brojni hoteli u pojedinim dijelovima zemlje popunjeni su do rujna. Tradicionalno najveći broj gostiju možemo očekivati iz regije, ali na kružnim regionalnim turama, sve više je i turista iz dalekoistočnih zemalja, prenosi BHRT.

Što se tiče Republike Srpske više od milijun i 112 tisuća noćenja u prošloj godini mogla bi nadmašiti ova sezona, s obzirom na podatke da je već u prva tri mjeseca taj broj veći za šest tisuća u odnosu na prošlu rekordnu sezonu. Naglasak je i dalje na aktivnom odmoru na rijekama, ali i festivalima. U Trebinju se već mogu pohvaliti da su bukirali hotele za kružne turističke ture koje organizuju agencije.

Tko dolazi?

''Domaći turisti, turisti iz regije, njih ima najviše oko 80 posto svih dolazaka, ostatak je Turska, Njemačka, Švajcarska i imamo najavu većeg broja turista iz Kine, i imamo najave iz drugih dijelova svijeta'', govori Marko Radić, rukovoditelj promocije u Turističkoj organizaciji RS.

''Mi imamo prilično ujednačen broj gostiju sa malim porastom u proljeće i jesen, očekujemo da će početkom manifestacija početi i broj gostiju da se povećava'', ističe Mladen Šukalo ispred Turističke organizacije Banja Luka.

Video: Kakva su očekivanja od ljetne turističke sezone?

A prilika da obore rekordnu prošlu godinu, Kanton Sarajevo će sasvim sigirno dobiti na predstojećom Međunarodnom sajmu turizma, koji se organizira nakon višegodišnje pauze. Podaci govore da je već za prva tri mjeseca broj dolazaka veći za 17, odnosno noćenja za 24 posto.

''Nama je u cilju da prve dvije tri godine stavimo Sarajevo na mapu sajmova - na svjetsku i europsku mapu, onda poslije toga ljudi upišu isto kao što mi radimo kada je koji sajam i evo ljetna sezona je pred nama, očekivanja su velika, mi ćemo sufinancirati veliki broj festivala'', navodi Haris Fazlagić, predsjednik Turističke organizacije KS.

Nove linije iz Mostara

Nezaobilazna destinacija u BiH, posebno u Hercegovini svakako je Mostar, koji svake godine bude krcat stranim turistima. I u ovom dijelu BiH očekuju obaranje svih rekorda, posebno nakon uvođenja pojedinih avio linija.

''Otvaranje novih linija iz Mostara preme Europi već sada smo sigurni da će to biti više za 100 odsto u odnosu na lani, dogodine sa novim linijama bar za zračnu luku Mostar, očekujemo oko 45 hiljada putnika, nisu to samo naši ljudi, ogroman je broj turista'', govori Davor Ljubić, bivši predsjednik Udruženja hotelijera Međugorje.

Ne smijemo zaboraviti napomenuti mali, ali posebno značajan dio našeg primorja. Neum ove godine očekuje rekordan broj gostiju i posjete kakve u zadnja dva desetljeća nije mogao ni zamisliti, što potvrđuje činjenica da je većina smještajnih kapaciteta u jedinom bh. gradu na moru popunjena čak i za podsezonu.

Kopirati
Drag cursor here to close