Stara boljka

FBiH ima rekordne turističke brojke, ali ne i radnike

Federalna ministrica okoliša i turizma rekla je u razgovoru za Fenu da možemo biti zadovoljni s turističkom sezonom 2023., ocijenivši pritom da je turizam naša ekonomska prilika koju moramo ugrabiti.
Gospodarstvo / Turizam | 07. 04. 2024. u 11:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prošloj je godini Federacija BiH ostvarila rekordne turističke rezultate, broj dolazaka u odnosu na godinu ranije veći je za 22,67 posto, a broj noćenja za 17,74 posto. Nadmašena je i rekordna 2019., a rast je nastavljen i u ovoj godini.

Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma rekla je u razgovoru za Fenu da možemo biti zadovoljni s turističkom sezonom 2023., ocijenivši pritom da je turizam naša ekonomska prilika koju moramo ugrabiti.

Ohrabrujući brojevi

"Ako prošlu godinu usporedimo s 2022., broj dolazaka turista je veći za 22,67 posto, a broj noćenja za 17,74 posto. Uspjeli smo stići i sezonu koja je bila prije korone, 2019. godinu te je dolazak turista u 2023. u odnosu na tu sezonu veći za 1,24 posto, a broj noćenja za 5,68 posto. Ovo su ohrabrujući brojevi, ali mi želimo puno više", kazala je ministrica.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ukupan broj turista u 2023. godini u FBiH iznosio je 3.757.151, ostvareno je 1.242.212 dolazaka i 2.514.939 noćenja.

Što se tiče ostvarenih prihoda od turizma, ministrica kaže kako, nažalost, Federalni zavod za statistiku ne raspolaže s takvim podacima, no s obzirom na pokazatelje o povećanju broja turista u 2023. godini u odnosu na prethodne pa i pretpandemijske godine, ostvareni prihodi od turizma su sigurno veći.

Stoga smatra da je uspostavljanje sustava koji će imati sve pokazatelje vezane za turizam jako važno, jer bi se time, na najbolji način, moglo pratiti sve što se radi dobro, a što ne, koji su trendovi i kakve programe i projekte treba planirati.

"Vjerujem da ćemo imati sve bolje rezultate i veće prihode, ali i sve bolju sistemsku podršku turizmu kao jednoj od najbrže rastućih grana naše ekonomije", naglašava Pozder.

Brojni izazovi 

Kada su u pitanju očekivanje za ovu godinu, napominje da i u prava dva mjeseca ove godine bilježimo povećanje broja turista.

"U siječnju smo imali preko 63.000 turista, što je 2,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Za veljaču 2024. brojke su još i bolje – čak 9,3 posto više turista nego prošle godine, te 1,7 posto više noćenja za isti mjesec. Te brojke govore da će se i u ovoj godini nastaviti trend povećanja broja turista", govori ministrica.

Po njezinom mišljenju, izazovi su brojni, ali trendovi nam idu na ruku, kao i mogućnosti koje se pokreću otvaranjem pregovora s EU.

"Turistički radnici smatraju da je jedan od bitnih izazova i kako zadržati turiste za boravak duže od dva dana. Izazov je infrastruktura – ali tu očekujemo velika poboljšanja s obzirom na to da je Kanton Sarajevo putem subvencija osigurao nove aviolinije, ali i na podršku koju je Vlada Federacije BiH osigurala za sva tri naša aerodroma. Uspostavljanje letova s novim destinacijama, nema sumnje, povećat će broj putnika, što će osnažiti turistički sektor. I kao ministrica sam lobirala i radila da se ova priča dogodi te sam sigurna da neće od ovoga profitirati samo građani i turistički radnici u Sarajevu, nego svi u Bosni i Hercegovini", navodi Pozder.

Nema školovane radne snage 

Izazov je, nadodaje, da se na destinacijama ponudi ''potpuni paket'' za turiste. Isto tako, mišljenja je, da se boljom promocijom i brendiranjem mogu doseći puno bolji rezultati, na čemu će se značajnije raditi i u 2024. godini.

Nedostatak radne snage posebno je pogodio turizam o čemu je federalna ministrica prije nekoliko dana razgovarala s predstavnicima hotelijera.

"Nedostatak radne snage je evidentan u svim granama gospodarstva, pa tako i u turizmu. Školovana radna snaga i jest jedan od izazova, pored ovih što sam ranije spomenula, a o tome sam ovih dana razgovarala s predstavnicima hotelijera, te ćemo i tu morati pronaći bolja rješenja. Dakako, to je multisektorski izazov, ali vjerujem da zajednički možemo pronaći prihvatljiva i održiva rješenja", govori ona.

Govoreći o planovima i budućim projektima, rekla je kako se upravo radi na širokim konzultacijama s ljudima iz institucija, iz biznisa koji se bave turizmom, iz NVO sektora, s ljudima koji na terenu znaju potrebe i žive turizam, kao i s međunarodnim partnerima koji prepoznaju trendove, a kako bi što bolje pripremili programe i javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Fondovi EU 

"Posebno imamo na umu 'zeleni turizam', brendiranje našeg turizma i održiva rješenja koja su dobra i za naš okoliš. Želimo donijeti inovacije te u skladu sa Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027. koja je usvojena u listopada prošle godine, ispunjavati prioritete i mjere koje su predviđene. Svakako ćemo provoditi aktivnosti na razvoju turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga, ljudskih resursa, kao i na unaprjeđenju poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma", ustvrdila je federalna ministrica.

Uz sve navedeno, povećavaju se i ulaganja u turizam. Uvećan je proračun za turizam u odnosu na prethodne godine, tako da su u 2024. godini u Proračunu Federacije BiH izdvojena 4 milijuna KM za razvoj turizma, što je dvostruko veći iznos u odnosu na lani.

"Još je ovo daleko od dostatnih sredstava i potreba koje su na terenu, ali vjerujemo da ćemo dobrom realizacijom programa i projekata u 2024. osigurati poziciju da se proračun uvećava iz godine u godinu. Kada još dodamo mogućnosti koje će nam se otvoriti iz fondova EU-a i Plan rasta koji predviđa znatna sredstva za zapadni Balkan, imat ćemo priliku koja se mora zgrabiti", ocjenjuje Pozder.

Optimistično

"Kada uspijemo upravljati turizmom na moderan način, granice našeg uspjeha će biti neusporedive s postojećim", rekla je za kraj federalna ministrica okoliša i turizma.

U prošloj je godini na području FBiH, prema raspoloživim podacima, najveći broj dolazaka i noćenja turista ostvario Kanton Sarajevo te Općina Ilidža, koja je u odnosu na 2021. gotovo utrostručila turističke brojke.

Istodobno najmanji broj dolazaka zabilježili su Bosansko-podrinjski kanton i Općina Busovača.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam prognozira da bi turistička industrija u 2024. godini mogla premašiti rekorde te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 bilijuna američkih dolara, ocijenivši da turizam u svijetu sada prosperira nakon pandemije, a očekuje se da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Kopirati
Drag cursor here to close