Ping-pong

Priča oko iznajmljivača soba u Mostaru: Ministarstvo tvrdi - 'Grad nas nije kontaktirao'

Tijekom obavljanja redovnih poslova županijska turističko-ugostiteljska inspekcija na području pod ingerencijom Grada Mostara zatekla je određeni broj poslovnih subjekata koji bez valjanih rješenja pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu...
Gospodarstvo / Turizam | 28. 11. 2023. u 13:05 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar nije kontaktirao Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i tražio primjenu istovjetnih odredbi propisanih u zakonima o uvjetima i kategoriji za pružanje usluga u domaćinstvu-smještaj bez usluge ishrane gostima, koji ne uključuje fiskalizaciju, rekli su iz ovog Ministarstva za Bljesak.info demantirajući tako navode iz Grada.

''Informiramo Vas da smo provjerili službene evidencije Ministarstva i nismo našli nikakav pisani akt Grada Mostara na temu potrebe 'primjene istovjetnih odredbi propisanih u zakonima'. Otišli smo korak dalje i utvrdili da su predstavnici Grada Mostara bili aktivno uključeni u proces donošenja ovog zakona sudjelujući u javnoj raspravi koja je organizirana 1. veljače 2017. s ciljem otvaranja dijaloga i aktivnog sudjelovanja zainteresiranih strana. Slijedom navedenoga, jasno je da traženje 'primjene istovjetnih odredbi propisanih u zakonima' nismo mogli odbiti, ni s obrazloženjem ni bez obrazloženja. Dopuštamo da je moglo biti nekih usmenih (polu)službenih točnije privatnih kontakata oko predmetnog pitanja, međutim, naglašavamo o tako ozbiljnoj temi može se razgovarati isključivo službenim putem'', naveli su komentirajući tvrdnje iz Grada Mostara kako su u kontaktima sa Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ tražili primjenu istovjetnih odredbi propisanih u zakonima, što su, kako su naveli iz Ministarstva 'odbili bez obrazloženja'.

Zabrane iznajmnljivačima

Naime, tijekom obavljanja redovnih poslova županijska turističko-ugostiteljska inspekcija na području pod ingerencijom Grada Mostara zatekla je određeni broj poslovnih subjekata koji bez valjanih rješenja pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu – vrste Sobe u domaćinstvu. Navedenim subjektima nadzora, nadležni županijski inspektori zabranili su obavljanje predmetne djelatnosti do pribavljanja valjanog rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu sa Županijskim zakonom

Ministarstvo je ranije optužilo Grad Mostar da su svi subjekti nadzora dovedeni u ovu situaciju isključivo zbog nesavjesnog i nezakonitog rada Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, odnosno isti su posjedovali rješenja koja im je na osnovu njihovog zahtjeva izdao Odjel postupajući po odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Federacije BiH i Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu F BiH iako Hercegovačko-neretvanska županija odavno ima Županijski zakon kojim je dio poslova u oblasti ugostiteljstva prenio na jedinice lokalne samouprave samim tim i na nadležne službe Grada Mostara.

Istovremeno, iz Grada navode kako su izdali 10 rješenja ove kategorije, isključivo po zahtjevu stranaka, te smatraju da nije urađeno ništa što je nezakonito i nesavjesno, dapače upravo 'usklađeno i utemeljeno na Zakonu u ugostiteljskoj djelatnosti i mišljenju koje je dostavljeno'.

Kako su naveli Grad Mostar je na temelju zahtjeva stranaka u upravnom postupku da im se utvrde minimalni uvjeti i kategorija za pružanje usluga u domaćinstvu-smještaj bez usluge ishrane gostima, koji ne uključuje fiskalizaciju, uspostavio izravnu vezu sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te zatražio mišljenje vezano za primjenu Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti u dijelu koji se odnosi na ovu kategoriju.

Propis povoljniji za stranku

''Na terenu je nadležna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ zabranila rad iznajmljivačima zbog neposjedovanja rješenja nadležnog organa o minimalnim uvjetima i kategoriji objekta i odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga (primijenjen je Federalni), te smatramo da takav ishod rješavanja predmetne stvari ne treba da trpe iznajmljivači, jer je primijenjen propis povoljniji za stranku, a sve u cilju da budu u postojećem sustavu. Ovakav način pristupa i primjene Zakona omogućio je jednom domaćinstvu da ako ima jednu sobu viška istu renta na naprijed navedeni način i omogućava da se to domaćinstvo dodatno potpomogne i financijski ojača. Obaveze koje bi uslijedile nakon pribavljanja rješenja po uputama nadležne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, uvela bi iznajmljivače u sustav fiskalizacije, pa se postavlja pitanje same ekonomičnosti u obavljanju navedene djelatnosti’’, rekli su iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

U Ministarstvu su naveli da nemaju podatak koliko su takvih rješenja ukupno izdale nadležne službe Grada Mostara, budući da nadležne službe Grada ta rješenja ne dostavljaju Ministarstvu.

''S druge strane, nadležne službe Grada Mostara redovno Ministarstvu dostavljaju rješenja izdata u skladu sa županijskim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Na osnovu županijskog Zakona o ugostiteljstvu mora se izvršiti ponovna kontrola odnosno utvrditi poštuje li se zabrana obavljanja ugostiteljske djelatnosti. Ukoliko se utvrdi da se ugostiteljska djelatnost obavlja unatoč zabrani županijska turističko-ugostiteljska inspekcija treba donijeti zaključak o prinudnom izvršenju pečaćenjem objekta. Budući da je riječ o poslovnim subjektima kojima je 'spornim' rješenjima odobreno sezonsko obavljanje ugostiteljske djelatnosti (od srpnja do kraja rujna), trenutno je otežano provođenje ponovnog inspekcijskog nadzora u skladu sa članom 59. županijskog Zakona'', naveli su iz Ministarstva.

Županijska turističko-ugostiteljska inspekcija uspjela je obaviti ponovni kontrolni nadzor kod jednog subjekta nadzora i utvrdila da je isti postupio po rješenju odnosno pribavio je valjano rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Iz Grada pak navode kako ovakav ishod rješavanja predmetne stvari ne trebaju trpiti iznajmljivači, jer je primijenjen propis povoljniji za stranku, a sve u cilju da budu u postojećem sustavu.

''Ovakav način pristupa i primjene Zakona omogućio je jednom domaćinstvu da ako ima jednu sobu viška istu renta na naprijed navedeni način i omogućava da se to domaćinstvo dodatno potpomogne i financijski ojača. Obaveze koje bi uslijedile nakon pribavljanja rješenja po uputama nadležne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, uvela bi iznajmljivače u sustav fiskalizacije, pa se postavlja pitanje same ekonomičnosti u obavljanju navedene djelatnosti'', rekli su.

Zakon bez izuzetaka

S druge strane iz Ministarstva napominju da je županijski Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti normativni akt HNŽ koji je po točno određenom postupku donio zakonodavni organ - Skupština HNŽ i njegova je primjena obavezujuća na području HNŽ bez izuzetaka.

''Rješenjima županijske turističko-ugostiteljske inspekcije imateljima takvih 'spornih' rješenja nedvosmisleno je izrečena upravna mjera zabrane obavljanja predmetne djelatnosti do pribavljanja valjanog rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu'', navode.

Dodaju kako još uvijek nisu nisu dobili službeni odgovor gradonačelnika Grada Mostara na njihov upit od 9. listopada ove godine, te da u danima koji slijede planiraju kontaktirati Gradonačelnika kako bi razjasnili novonastalu situaciju i pozdravili činjenicu da su se 'nadležne službe Grada Mostara vratile u okvire županijskog zakonodavstva'.

''Također, u narednom razdoblju na ovu temu Ministarstvo će organizirati radno-konzultativne sastanke sa svim relevantnim tijelima (JLS, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ,...) kako bi se otklonile sve nedoumice oko primjene postojećih zakonskih i podzakonskih akata'', zaključili su iz ovog Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close