Gdje ste bili devede'sedme?

Evo kako su Mostarci planirali ljetovanje prije 25 godina

Gospodarstvo / Turizam | 13. 06. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TV prilog otprije 25 godina, odnosno anketa među Mostarcima, lijep je vremeplov, a možda nekoga prepoznate, ili se sami prepoznate na njemu.

Od 1. svibnja do 31. svibnja u Makarskoj je, prema podacima eVisitora, ostvareno 68.004 noćenja, što je za 14 posto lošije od 2019.godine u kojoj je ostvareno 78.889 noćenja.

Hoteli su na 76 posto od 2019. godine, dok je privatni smještaj u plusu i to je za 10 posto bolje nego prije tri godine. Kampovi su pak za čak 70 posto više noćenja ostvarili.

Porast se najviše bilježi s francuskog, danskog i srpskog tržišta (165 posto više noćenja, 131 posto više noćenja, 154 posto više noćenja, op.a.). Za 10 posto je bilo više gostiju iz BiH, prenosi portal Makarska Danas.

Minusi se bilježe na njemačkom tržištu, no radi se o svega 8 posto. 40 posto je manje Šveđana koji su činili značajan udio u turističkom prometu, za 65 posto je manje Norvežana, a za 40 posto gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako je početkom svibnja bilo naznaka da će biti značajniji pad dolazaka iz Poljske zbog ugroze ratom i velike brojke izbjeglica, a brojke su tad bile jako zabrinjavajuće, izgleda da Poljaci ipak ne odustaju od Makarske rivijere.

U odnosu na pretpandemijsku godinu ima ih samo 7 posto manje, što je posve zanemarivo. Po učinjenim noćenjima na četvrtom su mjestu, dok su 2019.godine bili šesti u predsezoni.

Ono što nije dobro jest da je Čeha u svibnju bilo 40 posto manje.

Foto: Bljesak.info / Makarska rivijera

Izvrsno je i da je ukupna brojka noćenja u odnosu na 2021. godinu čak tri i pol puta veća.

Smještajnu cijenu diktira uglavnom udaljenost od plaže, broj kreveta, kao i sama opremljenost apartmana te popratni sadržaji koji se nude.

Za jednu noć trebalo bi izdvojiti između 75 i 120 eura, ovisno o kategoriji hotela, za dvije osobe.

Što se tiče cijena gastro ponude, one su gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodne godine.

Jedna obična espresso kava trenutno košta oko osam kuna, a veliki macchiato pola marke više, odnosno deset kuna.

Jedna kugla sladoleda košta oko osam kuna, dok je pizzu (još uvijek) moguće pojesti za četrdesetak kuna.

Ljubitelji piva pola litre točenog platit će 19 kuna, dok su slične cijene Coca-Cole i ostalog gaziranog pića.

Foto: Bljesak.info / Pogled na Supetar, gospodarsko, kulturno i turističko središte otoka u kojem živi petina Bračana

Mnogi restorani svakodnevno u svojim ponudama imaju i dnevne menije u kojima nude predjelo, jelo, salatu i desert, a cijena takve ponude kreće se između 70 i 100 kuna ovisno o vrsti jela.

Ako želite samo obrok, u jednom od restorana koji su novinari posjetili panirani pileći file s pomfritom košta 75 kuna za veliku, a 50 kuna za malu porciju.

Pileći file bez pomfrita iznosi 65 kuna, pileći ražnjići s pomfritom 75 kuna, dok teleći ražnjići s pomfritom iznose 90 kuna.

Najskuplji je teleći odrezak s pomfritom, koji iznosi 100 kuna. Dakle, za četveročlanu obitelj obrok bez pića i salate košta 100 maraka ili 400 kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close