Povratak starinskom darivanju

Što se krije iza naslova - Idejnik antičke baštine u Hercegovini?

Udruga za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara objavila je Idejnik antičke baštine u Hercegovini s ciljem približavanja drevnog blaga ljudima koji danas žive na širem području regije Hercegovina.
Gospodarstvo / Promo | 08. 12. 2023. u 14:15 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelje višenamjenskih izdanja razveselit će vijest kako je iz tiska izašla jedinstvena publikacija nazvana Idejnik antičke baštine u Hercegovini. Kvalitetan tisak, tvrdi uvez i prigodno osmišljena grafička oprema doprinose ukupnom dojmu Idejnika.

Ujedno je to retro almanah i bilježnik u kojeg možete pisati vlastite ideje. Brojne su ilustracije, tekstovi s opisanim lokalitetima, spomenicima, kartama, crtežima, zanimljivostima, predajama, izrekama, filozofskim mislima te idejama kako tu baštinu iskoristiti u suvremeno doba...

Stručnjakinja za upravljanje projektima vezanim za kulturni, turistički i gospodarski razvoj izv. prof. dr. Sc. Žana Mrkonjić tvrdi kako je za kvalitetan i uspješan projekt najvažnija ideja, odnosno projektna ideja.

Upravo radi toga Udruga za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara objavila je Idejnik antičke baštine u Hercegovini s ciljem približavanja drevnog blaga ljudima koji danas žive na širem području regije Hercegovina.

  / Foto:PR/ Idejnik antičke baštine u Hercegovini

Idejnik pokriva širi pojam Hercegovine jer su autori vođeni antičkim promišljanjem opisali područje našeg dijela rimske provincije Dalmacije, područja drevnih Delmata, Daorsa i drugih plemena na koje su Rimljani i Grci kulturno utjecali. Tako su obuhvatili područje od Livna, Tomislavgrada i Kupresa, preko Posušja, Gruda, Širokoga Brijega, Ljubuškog, Čitluka, Mostara, Čapljine, Stoca, Ravnog, Trebinja i Neuma.

Kako antika ne poznaje današnje granice, spominje se i antička Narona te muzej u Vidu kod Metkovića. Također, nude se nadahnuća iz velikih centara tadašnje civilizacije poput Rima i Atene. Tu je i jedinstvena kolekcija antičkih recepata za jela koja se mogu pripravljati od namirnica tipičnih za područje Hercegovine poput meda, vina, maslina, orašastih plodova, bobičastog voća, smokava, tvrdih sireva, ribe, mesa i ljekovitog bilja... Osmišljen je i kolač inspiriran čapljinskim Mogorjelom.

Idejnik se ne bavi samo arheološkim i povijesnim temama, u njemu se kriju ideje za turističke projekte, gastro kreacije, ljekovite pripravke, kozmetiku, modu, dizajn, filozofiju, arhitekturu, proizvodnju hrane i pića nadahnutog razdobljem koje kod nas nije dovoljno iskorišteno i poznato široj javnosti, a ponajmanje turistima.

Rijetko tko zna da u Mostaru postoji ostatak rimskoga mosta, u Grudama, Posušju, Ljubuškom, Tomislavgradu i Livnu muzeji s nevjerojatno vrijednim nalazima. Od najstarijeg umjetničkog djela iz Badnja kod Stoca, do neumskog čudnovatog alkemičarskog prstena kojeg možete vidjeti u tamošnjem muzeju...

Kakve se mistične priče pričaju o Zvonigradu, Izbičnu, Čerinu i Posuškome Gracu, Gabeli, Stubom vrelu na Kupresu, Delminiumu, Daorsonu i drugim mjestima... A što od toga stvarna znanost podržava?

Autorski tim u sastavu Roberta Kapsalis, akademska grafičarka te magistri arheologije Josipa i Ante Vujnović kažu kako Hercegovina kulturološki, zemljopisno i klimatski pripada mediteranskom području, a u usporedbi s drugim europskim zemljama ovog pojasa njena antička blaga su neiskorištena u kulturnom, gospodarskom i turističkom razvoju regije.

Stoga su u suradnji s arheolozima Stipanom Dilberom i Ivanom Ereš, te grčkim nutricionistom Apollonasom Georgiosom Kapsalisom koji već 12 godina djeluje u Mostaru iznjedrili Idejnik koji za cilj ima poboljšanje turističke i kulturne ponude regije Hercegovina i gravitirajućih općina sa sjevera poput Livna, Tomislavgrada i Kupresa.

Idejnik je je izvrstan suvenir i dar ljubiteljima retro bilježnika i almanaha tvrde iz Udruge Vedrina. Nadalje, publikacija pruža nadahnuća iz antike, umjetnosti i kulture življenja, gastronomije te je upravo sad idealno vrijeme za nabavku Idejnika koji se može darivati prijateljima, poslovnim partnerima ili gostima.

O načinu na koji možete već sada doći vašeg primjerka Idejnika antičke baštine u Hercegovini saznajte kontaktirajući udrugu Vedrina putem email adrese: [email protected] ili pozivom na telefon 063 /326 - 549.

U suvremenom užurbanom svijetu tehnokracije, uvijek dobro dođe poneko vraćanje na starinske vrijednosti kulture življenja - poručuju iz Vedrine.

Kopirati
Drag cursor here to close