Štetnost duhanskog dima

Pušači treba da znaju: postoji način da ostavite cigarete

Gospodarstvo / Promo | 11. 08. 2023. u 12:45 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jaka volja, odluka i istrajnost, mnogi pušači svjesni su da put do prestanka konzumiranja cigareta zahtijeva disciplinu i vrijeme. Međutim, unatoč poznatim upozorenjima o štetnosti duhanskog dima po zdravlje, neki pušači se jednostavno ne odlučuju da prestanu.

Prestanak pušenja je istodobno najbolja ali i nimalo laka odluka. Zato na ovom putu treba sagledati opcije.

Što su opcije?

Informiranje o manje štetnim izborima može biti prvi korak za sve one koji, iako svjesni da je najbolje da u potpunosti ostave cigarete, to iz nekog razloga ne učine.

Globalno najpoznatija alternativa, koja je ujedno dostupna već četiri godine i u Bosni i Hercegovini, je IQOS - uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan.

Ovu alternativu, u ovom trenutku, koristi više od 25 milijuna ljudi širom svijeta.

Manje štetna alternativa

Kad već ne možeš u potpunosti da zauvijek ugasiš cigaretu, onda barem smanji štetu.

Proizvodi koji zagrijavaju duhan, umjesto da ga sagorijevaju, kao što je IQOS, štetne materije smanjuju za i do 95%.

I ne stvaraju duhanski dim, a on je glavni krivac u procesu pušenja.
Naime, duhanski dim je mnogo više od običnog dima koji nam je neprijatnog mirisa ili „štipa“ za oči. Mnogo veće posljedice ostavlja po naše zdravlje, ali i po zdravlje pasivnih pušača.

Naime, kada se cigareta upali duhan počinje da gori i stvara se duhanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima je ugljen monoksid.

Ovaj ključni problem koji stvara duhanski dim naučnici su uspjeli da eliminira tako što su kreirali novu tehnologiju konzumiranja duhana, poput IQOS-a.

IQOS prilikom korištenja ne stvaraju dim, a bitna razlika je također i to što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja.

To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duhan, i tako ne proizvodi katran. Prilikom pristupanja ovoj vrsti koncepta smanjenja štete, važno je ukazati da ovakvi proizvodi nisu bez rizika te da njihovo korištenje oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost.

Kopirati
Drag cursor here to close