Uoči drugog kruga pregovora

Zdravstveni radnici u HNŽ-u: Očekujemo od Vlade ponudu za povećanje plaće

Dva sindikata trebaju se sastati u petak u 10 sati i 30 minuta u hotelu Mostar.
Gospodarstvo / Posao | 18. 02. 2021. u 14:19 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati zdravstvenih radnika očekuju od Vlade HNŽ-a ponudu za povećanje plaće uoči sutrašnjeg drugog sastanka pregovarački timova. 

''Sutra započinje drugi krug pregovora pregovaračkih timova Vlade HNŽ i Reprezentativnog sindikata SKB Mostar. Pregovarački tim sindikata očekuje da Vlada ponudi povećanje plaće zdravstvenim radnicima u skladu s našim, više puta ranije, iskazanim zahtjevima. Ukoliko pregovarački tim Vlade HNŽ iznese zadovoljavajuću ponudu o povećanju plaća, istu će sindikat odmah staviti na usvajanje Skupštini sindikata te nakon toga sa Vladom HNŽ i konačno potpisali Kolektivni ugovor'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a.

Nadaju se, kaže, da će sutrašnji sastanak uroditi plodom na zadovoljstvo zdravstvenih radnika i posebice pacijenata koji u ovom trenutku sa opravdanom strepnjom čekaju ishod pregovora i normalizaciju stanja u zdravstvu.

Podsjetimo, dva sindikata trebaju se sastati u petak u 10 sati i 30 minuta u hotelu Mostar.

Prvi sastanak održan je prošli tjedan, s kojeg su sindikati izašli nezadovoljni, ali sretni što su dva tima konačno sjela razgovarati u punom sastavu.

Na sastanku su izneseni potpuno suprotni stavovi oba pregovaračka tima, no ministar Goran Opsenica je rekao da je to bio prvi koraka ka približavanju stavova.

Vlada HNŽ-a nakon prvog sastanka je priopćila da je sastanak protekao u vrlo korektnoj i tolerantnoj atmosferi.

''Socijalni partneri su iznijeli polazna stajališta temeljem kojih će se nastaviti pregovori. Pregovarački tim Vlade će Vladu i druge sudionike zdravstvenog sistema izvijestiti o toku pregovora i zahtjevima Sindikata. Obje strane složile su se da se pregovori nastave sljedeće sedmice nakon što se o zahtjevu Sindikata očituju svi sudionici zdravstvenog sistema'', navodi se iz Vlade.

Ranije je Vuković odgovarajući na novinarsko pitanje 'na što bi sindikati pristali ako Vlada ne bude mogla ispuniti njihove zahtjeve, rekao da će vidjeti prvo korake Vlade.

''Vidjet ćemo prvo korake Vlade i u kojem će pravcu ići. Kao što je ministar Opsenica rekao 'ovo je prvi korak da se približe stavovi i mogućnost dogovora', a naš stav ovisit će od stavova Vlade. Mi ih pozivamo da smognu snage volje i želje, jer znaju što su zdravstveni radnici značili u ovoj pandemiji i što znače'', poručio je ranije Vuković.

Inače, sindikati traže linearno povećanje plaća, dakle da se svakom radniku u istom omjeru povećava plaća.

U pregovaračkom timu Vlade HNŽ-a su ministar zdravstva Goran Opsenica, kao šef pregovaračkog tima, Marko Arapović iz ureda predsjednika Vlade, županijski ministar financija Adnan Faladžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Rade Bošnjak, doktor Edin Kapetanović direktor Doma zdravlja Stari grad, Osman Ćatić načelnik Općine Konjic, Božo Ćorić načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Iva Babić iz Službe za pravne i opće poslove SKB Mostar i Radica Božić iz Službe za gospodarsko financijske poslove SKB Mostar, dok su u pregovaračkom timu sindikata zdravstva Davor Bunoza, Darislav Paponja, Ivica Anić, Dalibor Vuković i Mirza Vule.

Kopirati
Drag cursor here to close