Nastavak idući tjedan

Sindikati zdravstva nakon početka pregovora: Nismo zadovoljni, ali ovo je prvi korak naprijed

Prvi korak je napravljen, sjelo se za pregovarački stol. Stavovi timova su apsolutno suprotni, mogu li se približiti?
Gospodarstvo / Posao | 11. 02. 2021. u 13:30 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedino čim danas možemo biti zadovoljni je da smo sjeli da razgovaramo u punom sastavu, oba tima'', rekao je Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a, nakon prvog pregovaračkog sastanka predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s predstavnicima županijske Vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području te županije te povećanju njihovih plaća.

Konferenciju je vodio ministar zdravstva Goran Opsenica, kao predsjednik pregovaračkog tima Vlade.

''Izneseni su potpuno suprotni stavovi pregovaračkog tima Vlade i pregovaračkog tima sindikata. Mi smo ostali pri svome i ono što tražimo je povećanje naših plaća, odnosno koeficijenta 0,50, 0.50, da se izjednačimo sa kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatologije. Članovi pregovaračkog tima Vlade svaki iz svog domena je izjavio da su veliki problem pad prihoda zbog pandemije korona virusa i da je ovo najkatastrofalnija godina što se tiče prihoda, te da nema nikakve mogućnosti da se poveća bilo kome plaća, rekli su čak da će se ići u neko smanjenje troškova, iz tog razloga sindikat u ovom trenutku ne može biti zadovoljan'', rekao je Vuković.

No kaže, da je sada dogovoreno da se iznesu ovi stavovi iz sindikata na Vladu HNŽ, pa da dalje Vlada da instrukcije svom pregovaračkom timu.

Dogovoreno je kaže Vuković, da se u nekih sedam do deset dana ponovno sastanu dva pregovaračka tima, da pokušaju približiti te stavove i da možda dođe do dogovora između sindikata i pregovaračkog tima Vlade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, na što bi sindikati pristali, ako Vlada ne bude mogla ispuniti njihove zahtjeve rekli su da će vidjeti prvo korake Vlade.

''Vidjet ćemo prvo korake Vlade i u kojem će pravcu ići. Kao što je ministar Opsenica rekao 'ovo je prvi korak da se približe stavovi i mogućnost dogovora', a naš stav ovisit će od stavova Vlade. Mi ih pozivamo da smognu snage volje i želje, jer znaju što su zdravstveni radnici značili u ovoj pandemiji i što znače'', poručio je Vuković.

Inače, sindikati traže linearno povećanje da se svakom radniku u istom omjeru  povećava plaća.

''Tražimo da se ispravi nepravda i svakom radniku da se plaća povećava u istom omjeru, od čistačice do magistra farmacije, kada bi išlo u postocima kao što Vlada nudi naša NK radnica, odnosno čistačica) bi dobila dva puta po 25 KM u dvije godine, što je sramotna pouda. Upravo zato tražimo linearno povećanje, odnosno svakom radniku jednako povećanje plaće i to tražimo, ostali smo pri tome'', zaključio je Vuković.

Inače, u pregovaračkom timu Vlade HNŽ-a su ministar zdravstva Goran Opsenica, kao šef pregovaračkog tima, Marko Arapović iz ureda predsjednika Vlade, županijski ministar financija Adnan Faladžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Rade Bošnjak, doktor Edin Kapetanović direktor Doma zdravlja Stari grad, Osman Ćatić načelnik Općine Konjic, Božo Ćorić načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Iva Babić iz Službe za pravne i opće poslove SKB Mostar i Radica Božić iz Službe za gospodarsko financijske poslove SKB Mostar, dok su u pregovaračkom timu sindikata zdravstva Davor Bunoza, Darislav Paponja, Ivica Anić, Dalibor Vuković i Mirza Vule.

Vlada HNŽ-a je priopćila da je sastanak protekao u vrlo korektnoj i tolerantnoj atmosferi.

''Socijalni partneri su iznijeli polazna stajališta temeljem kojih će se nastaviti pregovori. Pregovarački tim Vlade će Vladu i druge sudionike zdravstvenog sistema izvijestiti o toku pregovora i zahtjevima Sindikata. Obje strane složile su se da se pregovori nastave sljedeće sedmice nakon što se o zahtjevu Sindikata očituju svi sudionici zdravstvenog sistema'', navodi se iz Vlade.

Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je prije samog sastanka rekao da je skoro 3200 zdravstvenih radnika čekalo ovaj dan.

''Nadam se da će zaista pokazati jesmo li njihovi heroji i da će to ispoštovati. Ono što mogu da kažem, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, da Vlada HNŽ-a, Ministarstvo zdravstva i SKB Mostar vrše veliki pritisak na sudstvo i suca vezano za tužbu koju su podnijeli protiv sindikata o zakonitosti samoga štrajka'', rekao je Anić prije sastanka, govoreći da sindikati i dalje vjeruju sudu i sudstvu i da će sukladno dokazima i ovog puta izaći kao pobjednici.
 
''Štrajk ostaje na snazi do potpisivanja kolektivnog ugovora na svečanoj sjednici. Tada ćemo se svi vratiti na radna mjesta, vjerujemo zadovoljni'', rečeno je iz sindikata prije pregovaračkog sastanka.

Podsjetimo, Vlada je ranije nudila povećanje plaće sindikatima u postotcima, no sindikati su to odbili, smatrajući ponudu disriminirajućom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close