Zdravstveni radnici vs. Vlada

Konačno! Sindikati radnika u zdravstvu dobili poziv na pregovore

Nakon odugovlačenja i peripetija, dvije prijave Općinskom sudu u Mostaru čekanje mišljenja iz Sarajeva Vlada je konačno zakazala pregovore
Gospodarstvo / Posao | 08. 02. 2021. u 15:17 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je konačno stigao prvi poziv na pregovore iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sindikatima zdravstvenih radnika koji već 15 dana prosvjeduju u šatorima pored Vlade HNŽ-a.

''Osiguran je prostor – sala za održavanje sastanaka, te sukladno Vašem zahtjevu broj: 15/2021, zakazujemo prvu sjednicu Pregovaračkog tima reprezentativnog sindikata – Nezavisni sindikat Zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Pregovaračkog tima Vlade HNŽ7K za četvrtak 11.02.2021. godine s početkom u 1 sati u hotelu Mostar'', navodi se u pozivu Vlade.

Sindikati su za Bljesak.info rekli kako je ovo još jedna velika pobjeda sindikata, te da u dobroj vjeri ulaze u pregovore s Vladom HNŽ-a.

Foto: Sindikati zdravstva / Poziv na pregovore

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na svojim stranicama prošli tjedan je objavila da je Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi potvrdilo stajalište Vlade, koja smatra da članovi pregovaračkog tima Sindikata moraju biti ujedno i članovi Nezavisnog Sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, oštro su reagirali sindikalisti zdravstva, navodeći da Vlada obmanjuje javnost.

Pozvali su i Tužiteljstvo HNŽ-a da odmah formira predmet i u javnom interesu pokrene istražne radnje protiv ministra Gorana Opsenice zbog direktnog miješanja u upravljanje i funkcioniranje sindikata SKB Mostar i moguće počinjenje krivičnog djela zlouporabe službenog položaja i ovlaštenja. Novinari portala Bljesak.info su se obratili Federalnom ministarstvu, tražeći komentar na izjave Vlade HNŽ-a te da smo zatražili konkretno pojasne moraju li u pregovaračkom timu Nezavisnog Sindikata SKB Mostar, biti samo članovi tog sindikata. A njihov odgovor ukratko bio je da ne mora...

''Članovi pregovaračkog tima, moraju biti ovlašteni, ali od strane sindikata, i poslodavac, odnosno Vlada HNŽ-a se ne smije miješati u uspostavljanje funkcioniranje ili upravljanje sindikatom'', rečeno je ranije iz Ministarstva.

U prošlom tjednu je održana i konferencija za medije Dalibora Vukovića i Ivice Anića, predsjednika Sindikata SKB Mostar, gdje su između ostalog rekli da će se podnijeti i krivične prijave protiv Vlade HNŽ-a, ministra Gorana Opsenice i svih koji koče pomake u zdravstvu, jer na ovaj način izravno ugrožavaju zdravlje ljudi u županiji.

Također, općinski sud u Mostaru, prošli tjedan je odbacio drugu privremenu mjeru zabrane koju je ponovo predložila podnijela sudu Vlada HNŽ-a, ministarstvo zdravstva, a ovaj put i SKB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close