Pranje ruku

Vlada pozvala bolnice da plate pomoć uposlenicima

Vlada je, kako je priopćeno, ''još jednom pozvala poslodavce da, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, uposlenicima u zdravstvu isplate jednokratnu novčanu potporu''.
Gospodarstvo / Posao | 30. 12. 2022. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujemo da upravna vijeća zdravstvenih ustanova u našoj županiji donesu potrebne odluke i iz sredstava koja su im osigurana isplate jednokratne novčane potpore svojim uposlenicima'', poručila je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije s današnje 193. sjednice.

Vlada je, kako je priopćeno, ''još jednom pozvala poslodavce da, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, uposlenicima u zdravstvu isplate jednokratnu novčanu potporu''.

Istaknuto je kako je Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja zdravstvenim ustanovama - bolnicama osigurano dodatnih 13 milijuna KM, a Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2022. godinu dodatnih 3 milijuna KM za primarnu zdravstvenu zaštitu - domovima zdravlja.

''Na ovaj način bolnicama i domovima zdravlja osigurano je dodatnih 16 milijuna KM, te su stvoreni materijalni preduvjeti da upravljačka tijela ovih zdravstvenih ustanova mogu donijeti potrebne odluke kako bi svih 4400 zdravstvenih djelatnika u HNŽ dobilo jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 1080,00 KM za što je ukupno potrebno oko 4.750.000 KM. Vlada je u više navrata istaknula kako jedino poslodavac, poštujući Uredbu Vlade F BiH, a što je potvrdila i jučer donijeta Odluka Upravnog vijeća Kantonalne bolnice Zenica, može donijeti odluku o isplati jednokratne pomoći za uposlene u zdravstvenim ustanovama'', priopćila je Vlada HNŽ-a.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u Mostaru su održali su prosvjede te su pozivali Vladu HNŽ-a i premijera Nevenka hercega zahtjevom i pozvali premijera Nevenka Hercega da sazove hitan sastanak s poslodavcima suosnivačima i donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć. 

Naime, nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturiranja te da nisu u mogućnosti isplatiti traženu pomoć.

No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close