U tablici pogrešno izračunali?

Vlada na stol stavila 18 milijuna - Sindikati: Ovo je ista ponuda

Vlada je na stranicama objavila ponudu sindikatima, koju, kažu sindikalisti u vrijeme pisanja ovog teksta nisu službeno dobili
Gospodarstvo / Posao | 30. 03. 2021. u 13:35 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-Neretvanske županije na svojim službenim stranicama objavila je ponudu Pregovaračkoga tima Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

''Ponuđeno je povećanje primanja u rasponu od 27 do 36 % kroz dvije godine, što iznosi ukupno 18 milijuna KM i čime bi prava neliječničkog osoblja u zdravstvu HNŽ-a bila izjednačena s pravima liječničkog osoblja'', naveli su na stranici Vlade prilažući tabelarni prikaz.

Foto: Vlada HNŽ / Ponuda koju je Vlada objavila na stranicama

Iz sindikata za Bljesak.info kažu kako kako službeno od Vlade nisu dobili nikakvu ponudu, ali ovo što je objavljeno na stranicama Vlade, je kažu, ista ona ponuda koju su ponudili u devetom mjesecu, i koju Vlada stalno nudi, a koju su sindikalisti odbili.

''Ponuda Vlade HNŽ koju je sindikat zaprimio još u 9 mjesecu prošle godine i koja je u obliku tablele prikazana na web stranici Vlade u praksi znači da čistačica naprimjer kroz dvije godine dobiva povećanje na plaću od oko 25 KM po godini dakle oko 50 KM ukupno neto za dvije godine što je ponižavajuće i potpuno neprihvatljivo. Također iskazani procenti povećanja nisu točni i nisu dobro izračunati te ukupno povećanje naprimer zanimanja V skupine sa 2,10 na 2,80 u tabeli je navedeno da iznosi 34,28 a po našem izračunu je 33,33%, ako se koristi metodologija iskaza povećanja plaća za liječnike te smatramo da bi eksperti vlade trebali korigirati ponudu i pravolno izračunati predloženo povećanje'', rekli su iz Nezavisnog sindikata za Bljesak.info

Inače, Vlada je danas navela kako je ovo ponuda tima Vlade i svih poslodavca u HNŽ-u, dok je Općina Prozor-Rama prije dva tjedna, nakon prvog sastanka podržala sindikate i odbila zahtjev Vlade da niže razine uključi u financiranje, te je poručila Vladi HNŽ-a da radi svoj posao i osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva.

''Vaše odugovlačenje rješavanja problema, ignoriranje zdravstvenih djelatnika i pokušaji prebacivanja odgovornosti na druge iznimno je štetno za sav narod ove županije'', rekli su ranije iz ove općine.

Ovaj stav, kažu, proističe iz ustavnih nadležnosti države BiH, njenih entiteta, županije i lokalne samouprave, po kojima lokalne samouprave nisu nadležne za organiziranje zdravstva.

''Tražimo da Vlada HNŽ i nadležno Ministarstvo po ovom osnovu ne prebacuju nikakvu zadaću niti odgovornost na jedinice lokalne samouprave, nisi da prebacuje bilo kakve novčane obveze jedinicama lokalne samouprave, niti da prebacuje bilo kakve novčane obveze u korist zdravstvenog sustava na razini županije'', naveli su tada iz Općine Prozor-Rama.

Kopirati
Drag cursor here to close