Vatrogasci, vrtići i dio gradske uprave

Sirene i nezadovoljstvo - Ružno je što za blagdane moramo biti na ulici!

Sindikalna organizacija vatrogasaca Mostara organizirala je mirni prosvjed na platou Gradske vijećnice, zbog kako su naveli, odnosa poslodavca prema uposlenima i komunikacije s predstavnicima Sindikata, nakon što nije ispoštovana Uredba Vlade FBiH
Gospodarstvo / Posao | 27. 12. 2022. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija vatrogasaca Mostara organizirala je mirni prosvjed na platou Gradske vijećnice, zbog kako su naveli, odnosa poslodavca prema uposlenima i komunikacije s predstavnicima Sindikata, nakon što nije ispoštovana Uredba Vlade FBiH.

''Komunikacije s Gradom na ovu temu nije bilo. To i jeste problem. Donose se odluke bez komunikacije sa sindikatima. Do sada smo imali druge probleme, a ovo s isplatom jednokratne pomoći je kap koja je prelila čašu. Novca ima, pouzdano znamo. Nismo to tražili iz nekog hira. Situacija je takva kakva jeste i mi tražimo usklađivanje s troškovima života. Smatramo da smo diskriminisani", izjavio je predsjednik Sindikata Marinko Petrić.

Foto: Bljesak.info /  Mirni prosvjed na platou Gradske vijećnice

Sindikat vatrogasaca Grada Mostara nedavno je, kaže Petrić, uspio plaću povećati za šest posto i tako je makar djelomično uskladiti s rastom troškova života. Ipak, drugi problemi su ostali neriješeni.

"Pišemo uporno Gradu, tražeći da nam plaća bude do 10. u narednom mjesecu, što se također ignorira. Na zadnjem sastanku smo dogovorili da nas gradonačelnik obavijesti o odluci o jednokratnoj pomoći. Ovih 400 KM što se isplaćuje, prikazano je kao nagrada, a ne kao jednokratna pomoć. Danas ovdje tražimo svoja prava'', kazao je Petrić.

Govoreći o ranijim problemima kazao je Petrić, poslodavci su ih ignorirali i nisu odgovarali na zahtjeve.

''Tražili smo da zaposlenici mogu na obročnu otplatu uzimati životne potrepštine kao bijela tehnika, registracija auta, ogrijev za kućanstvo, no ni to nije uslišeno i onda smo bili prinuđeni da pokažemo da smo mi tu'', kazao je.

Uz vatrogasce su danas bili i uposlenici u predškolskom obrazovanju Grada Mostara.

Edina Kevro ispred Dječjih vrtića Ciciban Mostar kazala je da su se došli izboriti za svoja prava.

''Predškolstvo je u FBiH jako diskriminirano, posebno u Mostaru, i HNŽ, koji jedini nije usvojio zakon od predškolstvu. Ovom prilikom tražimo da imamo ista prava kao i svi ostali prosvjetni radnici u našoj županiji, a također i dajemo podršku svim drugim kolegima koji traže jednaka prava. Usvajanjem zakona o predškolstvu poboljšao bi se status te oblasti u globalu. Djeca koja nisu obuhvaćena predškolstvom morala bi redovito ići u vrtić, a Grad bi to morao financirati, zbog čega oni to i odugovlače'', kazala je Kevro.

Foto: Bljesak.info /  Mirni prosvjed na platou Gradske vijećnice

Podršku su dobili i od Sindikata državnih službenika i namještenika u F BiH.

 ''Ovo je nastavak sindikalne borbe. Mi smo imali prije par dana i prosvjed u Sarajevu. Radi se o diskriminaciji uposlenika u župnijama u odnosu jednih prema drugima, stvara se neki jaz, neka vrsta podjele, po sustavu ''zavadi pa vladaj'''', kazao je generalni tajnik federalnog sindikata Adil Aljić.

''Imali smo i prosvjede u Tuzli, bili smo u Sarajevu, danas smo i u Mostaru. Tu nad vama se vrši diskriminacija što je nedopustivo, posebno zbog složenosti i opasnosti posla koji obavljate. Realno bi bilo da imate benefite, ako ništa iz poštovanja prema vašim životima, koje riskirate, da bi ovima koji gore sjede bilo bolje, udobnije i sigurnije.

Tu smo zato da vam damo podršku, borba je ovdje za egzistencijalna prava i to nije dopustivo ni u jednoj državi'', kazao je dodajući da žele da uspiju, poručujući da se na pregovore treba odazvati.

''Ružno je što vas u situaciji blagdana dovode da izlzaite na ulice i borite se za svoja prava'', kazao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close