Osobna odgovornost

''Ugostiteljstvo ne smije biti okrivljeno za pogoršanje epidemiološke situacije''

Ugostitelji u RS poručuju da pooštravanje mjera ugrožava i njihova radna mjesta
Gospodarstvo / Posao | 19. 03. 2021. u 08:44 Bljesak.info
Ugostitelji u RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka pandemije sektor ugostiteljstva suočen je s ograničavajućim mjerama. Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva podsjećaju da su radili samo deset mjeseci u godini i to uz ograničenja – reduciran broj mjesta i skraćeno radno vrijeme. Svako novo ograničenje za njih je neprihvatljivo.

''Daljim pooštravanjem mjera dolazimo do situacije da smo bukvalno na koljenima. Jednostavno nećemo moći više raditi, nećemo imati nikakav prihod, a tu dolazi do ozbiljnih problema ne samo za našu solventnost i likvidnost, već i ugrožavanje naših radnih mjesta'', kaže Dalibor Šajić predsjednik Udruženja “HoReCa”

Ističu da sektor ugostiteljstva ne smije biti okrivljen za pogoršanu epidemiološku situaciju te pozivaju građane na osobnu odgovornost. Podsjećaju da je od početka pandemije do rujna, iz ove branše otpušteno oko tri hiljade radnika. Prihodi su za godinu dana manji oko 40 posto, a mjere su doprinijele i stvaranju sive zone, piše BHRT.

''Veliki broj radnika je nađen neprijavljen u pojedinim objektima, prema izvještajima inspekcije, što smo mi govorili da će doći. Naše je mišljenje, kad bi se uradila analiza, da bi se vidjelo da isti ti radnici koji su nađeni neprijavljeni, su bili prijavljeni u istom tom objektu u prošlom periodu'', kažr Goran Kurtinović, član UO HoReCa.

U Uniji udruženja poslodavaca napominju da korona kriza nanosi ekonomske štete poslodavcima i zbog velikog broja radnika na bolovanjima.

''Podaci iz mjeseca studenog i prosinca kažu da smo imali povećan broj kratkotrajnog bolovanja, koji je na teret poslodavaca, oko 13.000 radnika. Mi procjenjujemo štetu od ove trenutne situacije na preko 5 milijuna za sve poslodavce'', kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS

Ugostitelji zbrajaju štete zbog ograničenja, a povrtlari, koji su na početku pandemije poticani na povećane zasade, imaju neotkupljene viškove. Pod motom „Naše malo nekom znači mnogo“ više od 37 tona krumpira podijelili su građanima Banjaluke i humanitarnim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close