Dosta im je svega

Ugostitelji tuže Vladu i premijera Novalića

Ugostitelji navode kako nije u redu da su prošli vikend u Sarajevu bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti, dok su u susjednom entitetu i drugim županijama u FBiH, radili kafići i restorani.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 03. 2021. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Portal072info / Sarajevo

Sarajevski ugostitelji i gospodarstvenici odlučili su se na novi vid borbe protiv, kako su istaknuli, samovolje županijske vlasti koje su bez ikakve analize i procjene stanja na terenu, prošlog vikenda (od 12. do 15. ožujka) u Sarajevu uveli "lockdown".

Danas će se predstavnici ugostitelja i gospodarstvenika sastati sa timom odvjetnika kako bi podnijeli tužbe protiv vlada Županije Sarajevo i FBiH.

Ugostitelji ističu da se u ponedjeljak njih 100-njak sastalo i razgovaralo što dalje. Tada su odlučili da angažirati odvjetnike radi tužbe.

Ističu kako je 3.600 ugostitelja u ŽS sve do sada šutjelo, ali da su se sada digli i traže svoja prava jer su svjesni nepravde.

Naveli su kako je federalni nivo novčano pomagao ugostiteljima i turističkim organizacijama, ali do danas nije pomogao ni jednom "sitnom" ugostitelju koji najviše trpi posljedice mjera kriznog stožera, prenosi "Avaz".

U ime ugostitelja u Sarajevu Denis Stojnić, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata za medije je istaknuo kako nije u redu da su prošli vikend u Sarajevu bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti, dok su u susjednom entitetu i drugim županijama u FBiH, radili kafići i restorani.

"Smatramo da je to Vlada ŽS na svoju ruku uradila. To je bila nelegalna i nedemokratska odluka Vlade KS. Edin Forto, premijer Vlade ŽS ne shvaća i ne razumije što znači biti servis građana, jer su oni trebali biti tu zbog nas. To zatvaranje je isto kao kad bi načelnik jedne općine odlučio zatvoriti svoju općinu, dok ostale rade neometano. To nema smisla, niti će tako parcijalno zatvaranje dati efekta. Odluke o zatvaranju se mogu donijeti na nivou BiH ili entiteta i mislim da to ne bi bilo suprotno odluci Ustavnog suda", kazali su sarajevski ugostitelji.

Ističu kako je zatvaranje Sarajeva na dva dana bilo protuustavno jer Vlada nije prethodno proglasila izvanredno stanje ili stanje nesreće.

"Tužit ćemo i federalnu vladu i premijera Fadila Novalića zbog nedemokratskih odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski i policijskog sata. Te odluke prema presudi Ustavnog suda krše ljudska prava jer nisu dovoljno definirane i objašnjenje. I tu je Ustavni sud bio jasan. Takve mjere nemaju opravdanja i ne mogu se provoditi bez proglašenja izvanrednog stanja i stanja nesreće", ističu sarajevski ugostitelji.

Navode kako svi u županiji rade, osim ugostitelja i gospodarstvenika.

Ističu kako premijer Edin Forto nije odgovorio na e-mail o traženom sastanku s njim i njegovim timom.

Smatraju kako nije postupio demokratski u okviru svojih nadležnosti te kako je bio dužan zakazati novi datum i vrijeme sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close