Posljedice pandemije

Ugostitelji: Pomoć Vlade FBiH nam je pomogla da sačuvamo radna mjesta

Otkazivanje rezervacija, prazne sobe te mjere Kriznog stožera bile su realnost ugostiteljsko-turističkog sektora u 2020. godini.
Gospodarstvo / Posao | 26. 04. 2022. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pomoć Vlade FBiH bila je presudna u zadržavanju svih radnih mjesta. Bili smo ušli u fazu kada bismo bez tih sredstava teško uspjeli sačuvati radna mjesta i zaista je u tom pogledu pomoć bila ključna", kazao je za Bljesak.info direktor Hotela Biegeste Stjepan Primorac. 

Naime, Hotel Biegeste jedan je od dobitnika sredstava podrške Vlade FBiH ugostiteljsko-turističkom sektoru. Podsjetimo, 30 milijuna KM za ublažavanje posljedica pandemije proslijeđeno je na račune 340 gospodarskih subjekata.

Uvjet za dobivanje sredstava bio je da korisnici financijske pomoći nisu smjeli smanjivati broj radnika u periodu do 31. prosinca 2020. godine u odnosu na broj zaposlenih na dan 30. rujna 2020. godine.

Kataklizmična situacija

Direktor Hotela Biegeste Stjepan Primorac istaknuo je kako je 2020. godina za sektor turizma bila "kataklizmična" te je pomoć Vlade FBiH došla u ključnom trenutku.

"Iznos koji smo dobili omogućio nam je da svim uposlenicima isplatimo nekakav minimalac, odnosno iznos koji smo dodali na onaj koji je tvrtka od sebe odvajala za sve radnike i uspjeli smo sačuvati sva radna mjesta", naglasio je Primorac.

Njegovo mišljenje dijeli i član Uprave Grand Hotela Neum Branimir Butigan koji je za Bljesak.info podsjetio kako su sredstva stigla u trenutku kada je hotel bio zatvoren i nije imao mogućnost rada.

Foto: Unsplash / Ilustracija

"Pomoć nam je prije svega pomogla u tome da sačuvamo radna mjesta i to je ono najvažnije", naveo je Butigan.

On ističe kako Neumu "korona nije donijela dobro", kako se često moglo pročitati u medijima:

"Bilo je do 40-50 posto manje posla nego u godini prije pandemije i u 2020. i u 2021. Bez obzira na to što naglašavaju da je u Neumu korona donijela dobro, to se odnosilo samo na ljetne mjesece gdje se nije osjetio pad, ali Neum je dobro radio i treći, četvrti, peti, šesti mjesec. Hoteli su radili i deseti, jedanaesti mjesec, a u te dvije pandemijske godine tih mjeseci nije bilo nikakvih noćenja".

Povratak na "staro normalno"?

Butigan navodi kako trenutna situacija još uvijek nije "normalna", ali postoje naznake kako bi ova sezona mogla vratiti Neumu stari sjaj.

"Još nije sve normalno, ali se polako vraća u na to neko staro normalno. Naznake su da bi se moglo, nešto predsezone ima u zadnje dvije godine. Nadamo se i postsezoni. Mislimo da se vraćamo na stare staze", naglasio je.

Foto: Bljesak.info / Neum 

Slične probleme dijelio je i Hotel Mepas. Naime, kako je za Bljesak.info istaknuo direktor Tomislav Galić, hotel je tijekom dva mjeseca 2020. godine bio potpuno zatvoren, a pomoć Vlade FBiH je "barem djelomično ublažila nastali gubitak u poslovanju".

"Zahvaljujući sredstvima Vlade FBiH, raznim mjerama uštede u poslovanju te prvenstveno uz pomoć ostalih tvrtki iz Mepas grupacije uspjeli smo sačuvati stabilnost i radna mjesta tijekom globalne krize izazvane pandemijom Covid-19", naglasio je Galić.

On je podsjetio kako su "muke" za Hotel Mepas započele u siječnju 2020. godine kada su započela prva otkazivanja rezervacija što je za posljedicu imalo zatvaranje hotela u ožujku te ponovno otvaranje u svibnju.

Otkazivanje rezervacija, prazne sobe te mjere Kriznog stožera bile su realnost ugostiteljsko-turističkog sektora u 2020. godini. Kako ističe, Galić situacija ponovno teška za turističko-ugostiteljski sektor.

Poskupljenja na djelu

"S obzirom na svakodnevna poskupljenja, povećali su se i naši troškovi poslovanja te smo sukladno tome morali korigirati cijene za 2022.godinu (iako smo se trudili da one ipak ostanu u okvirima BiH standarda), možemo reći da se platežna moć građana smanjila te shodno tome ljudi manje putuju i manje troše na razonodu. Također, brojne tvrtke svoje poslovanje pokušavaju bazirati na online poslovanju te smo svjedoci kako sve više tvrtki organizira tzv. hibridne događaje gdje je dio sudionika prisutan nekoj konferenciji u hotelu, a dio konferenciju prati preko online platformi, što također u značajnoj mjeri utječe i na naše poslovanje s obzirom na smanjenu potrošnju u hotelu i restoranu", naveo je direktor Hotela Mepas Tomislav Galić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istaknula je za Bljesak.info kako je "ponosna na činjenicu da je Ministarstvo okoliša i turizma uz pomoć Vlade FBiH uspjelo osigurati 30 milijuna KM pomoći turističko-ugostiteljskom sektoru, hotelima, putničkim agencijama i vodičima".

"Konstantno smo kao Ministarstvo, a i ja kao ministrica, dobivali pozive i molbe za pomoć od radnika u turističkom i ugostiteljskom sektoru. Također, nama su se obraćali mnogi gospodarstvenici, a to isto su iznosili i u javnosti, i masovno najavljivali zatvaranje hotela, agencija i otpuštanju radnika. Kao resorna ministrica, nisam sjedila skrštenih ruku, dala sam sebi zadatak i primarnu obvezu da pomognem turističko-ugostiteljskom sektoru", naglasila je Đapo.

Nova pomoć?

Ona navodi kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma primilo "pozitivne reakcije turističkih radnika, hotelijera i agencija", a pomoć Vlade FBiH osigurala je ono što je najbitnije "da nije bilo otpuštanja radnika".

"Vrlo bitna je činjenica ta da je veliki postotak od 30 milijuna KM koje smo izdvojili, ponovo vraćen u budžet tako da su gospodarstvenici novac iz financijske pomoći koju su dobili platili sve poreze i doprinose državi. Sigurna sam da je pomoć od 30 milijuna KM imala dalekosežne pozitivne posljedice i benefite, a u to smo se uvjerili već ove godine jer naš sektor već ove turističke sezone najavljuje dobre rezultate, dolazak velikog broja turista i popunjenost turističkih kapaciteta", istaknula je ministrica Đapo te naglasila kako će "Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ove godine tražiti načine i mogućnosti za pomoć turizmu, ali još uvijek ne možemo govoriti konkretno o modelima pomoći i iznosima".

  / Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo

Podsjetimo, ugostiteljstvo je prema izvještaju EBRD-a bila jedna od 15 posebno ugroženih oblasti zbog pandemije.

Vlada FBiH je prema Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije u 2020. godini uložila 90 milijuna KM u pet programa ministarstava. Ugostiteljsko-turističkom sektoru tada je dodijeljeno 30 milijuna KM jer je upravo ovaj sektor bio jedan od najpogođenijih korona krizom u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close