U čijem interesu?

Udruženje poslodavaca FBiH: Zakon o radu FBiH u interesu radnika

Sada je pravo vrijeme za donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, jer se zakoni donose prije nego što nastupi kriza, smatraju poslodavci
Gospodarstvo / Posao | 27. 07. 2020. u 14:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da usvoje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH u interesu radnika i očuvanja radnih mjesta, poslodavaca, privrede i društva u cjelini.

Zakon bi se primjenjivao samo u slučajevima kada nadležna institucija FBiH, u skladu s ustavnim ovlastima, proglasi stanje nesreće u FBiH i dok traju izvanredne okolnosti izazvane tim stanjem, odnosno, jedan period nakon njegovog formalnog zaključenja. Tako da nema mogućnosti da poslodavci utječu na tu odluku, priopćilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Radni odnosi tijekom stanja nesreće

Navodi se da u zemljama Europske unije i regije postojeće radno zakonodavstvo je reguliralo radne odnose tijekom izvanrednog stanja. Nažalost, postojeći Zakon o radu FBiH ne definira radne odnose tijekom stanja nesreće, stoga su neophodne njegove izmjene i dopune.

Sada je pravo vrijeme za donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, jer se zakoni donose prije nego što nastupi kriza. A posljedice neuređenih radnih odnosa u vremenu proglašenog stanja nesreće, bili smo u prilici vidjeti tijekom ožujka, travnbja i svibnja, kada se broj otkaza radnicima po danu mjerio tisućama.

Rad od kuće - kazna ili privilegija

Udruženje poslodavaca smatra da predloženi Zakon usklađen je s konvencijama Međunarodne organizacije rada, kao i Europskom socijalnom poveljom te drugim međunarodnim aktima koje je ratificirala BiH. Usklađene u i s najvišim standardima zaštite prava radnika.

''Praksa i iskustvo visokorazvijenih zemalja je pokazala da liberalizacija radnog prava, što je intencija predloženog Zakona, doprinosi povećanju broja zaposlenih i povećanju plaća. Tekst izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH usuglašen je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, kada su uvaženi svi prijedlozi i zahtjevi sindikata. Što više, nakon usuglašavanja teksta, a pod pritiskom sindikata, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u cijelosti izbacilo i promijenilo tri člana'', navode u Udruženju poslodavaca.

Predloženim Zakonom nisu mijenjane odredbe koje govore o potrebi prethodne suglasnosti ili konzultacija s vijećem uposlenika ili sindikatom.

Što je problematično

Rad od kuće, kako je predložen u ovom Zakonu, nije kazna nego privilegija za radnike, a sigurno je nešto što će u naredne dvije do tri godine postati pravilo i način rada gdje god je to moguće.

''Što je problematično u činjenici da radnik bude upućen na godišnji odmor kada ne može raditi, mimo volje poslodavca, a tijekom trajanja godišnjeg odmora prima iznos pune plaće i sjedi kod kuće. I nakon nekoliko mjeseci ponovo, na vlastiti zahtjev može otići na godišnji odmor, koji će mu, također, biti plaćen. Skraćeno radno vrijeme je rješenje iz ogromne većine zakona o radu zemalja EU s tim da za to vrijeme radnici primaju odgovarajući iznos plaće, srazmjerno satima provedenim na radu. A prema predloženom Zakonu radnicima u FBiH bi za skraćeno radno vrijeme bilo isplaćeno najmanje zagarantiranih 70 posto plaće. Što znači da neko radi 30 ili 50 posto radnog vremena, a prima 70 posto plaće. Izmjenama i dopunama Zakona o radu uvodi se institut „čekanja“ koji može trajati najviše 60 dana i u vezi s tim, pitamo da li je bolje da tijekom tih 60 dana radnik sjedi kući, prima pa ću koja će zavisiti od kolektivnih ugovora ili drugih akata i dogovora, ima plaćene poreze i doprinose i vrati se na posao kada se za to stvore uvjeti ili dobije otkaz'', navodi su u priopćenju.

Zloupotrebe

Udruženje poslodavaca smatra da zloupotrebe i neprihvatljivo ponašanje jednog broja 'nazovi poslodavaca', zbog zaštite njihovih neprincipijelnih interesa, ne može biti dobar argument za odbijanje zakona. Radi se o čistom populizmu i politikantstvu.

''Suglasni smo da se svaka predložena odredba još jednom razmotri i eventualno korigira, s ciljem smanjenja mogućnosti zloupotrebe. Također, ako zastupnici to budu tražili suglasni smo da se Zakona razmatraju u redovnoj proceduri'', navod se u priopćenju.

Poslodavci su pozvali zastupnike da pokažu svijest o važnosti izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH te pomoći u čuvanju zdravlja i života uposlenika, radnih mjesta i premašivanju krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close