Zdravstvena agonija se bliži kraju

HNŽ: Čeka se svečana sjednica i prekid generalnog štrajka zdravstvenih radnika

U ovom trenutku ide se k tome da premijer Nevenko Herceg zakaže svečanu sjednicu i da se potpiše Kolektivni ugovor.
Gospodarstvo / Posao | 18. 05. 2021. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trenutku svečanog potpisivanja kolektivnog ugovora Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i predsjednika Reprezentativnog sindikata SKB Mostar, službeno će se objaviti i odluka o prekidanju štrajka zdravstvenih radnika koji je započeo 10. prosinca 2020. godine.

''Nakon jučerašnjih odluka Vlade o prihvaćanju konačnog prijedloga teksta Kolektivnog ugovora, stvorile su se sve pravne pretpostavke da se ide u potpisivanje kolektivnog ugovora. U ovom trenutku odlukom je premijer Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg zadužen za potpisivanje Kolektivnog ugovora s ovlaštenim predstavnikom Reprezentativnog sindikata SKB Mostar Ivicom Anićem'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković.

U ovom trenutku, kaže, ide se k tome da premijer zakaže svečanu sjednicu i da se potpiše Kolektivni ugovor.

''U toj odluci se definira de se Kolektivni  ugovor počinje primjenjivati od prvog sljedećeg mjeseca, dakle od šestog mjeseca tako da će zdravstveni radnici, ako sve bude kako treba, svoju prvu povećanju plaću primiti u sedmom mjesecu, a to je obračun za šesti mjesec'', kaže Vuković.
Na svečanoj sjednici, u trenutku potpisivanja kolektivnog ugovora objavit će se i odluka o prekidu štrajka.

''U trenutku potpisivanja kolektivnog ugovora sindikat će organizirati konferenciju za medije, gdje ćemo objaviti svoje odluke o prekidu generalnog štrajka u 12 zdravstvenih ustanova širom HNŽ-a u svim organizacijama koje su bile u štrajku, odnosno gdje su naši članovi koji su provodili generalni štrajk'', kaže Vuković napominjući da se od tog trenutka svi članovi vraćaju normalnim radnim aktivnostima.

Podsjetimo, Vlada je na održanoj 115. žurnoj telefonskoj sjednicidala je suglasnost na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ, kao i uvjetima i roku primjene.

Sredstva za financiranje prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom osiguravaju se u Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, iz sredstava osnivača i u financijskim planovima zdravstvenih ustanova.

Valja napomenuti i da su nakon posljednje prosvjedne šetnje sindikati dobili obećanja iz Vlade da će stići novi prijedlog, a Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik, za Fenu je rekao kako su korak do konačnog dogovora, te da očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora.

Krajem travnja uklonjeni su i šatori pored Vlade HNŽ-a u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, od 24. siječnja kada su postavljeni.

Inače, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo se u generalnom štrajku.

Kopirati
Drag cursor here to close