No pacijenti i dalje bez normalnih pregleda

Tehničke nesuglasice odgodile prekid štrajka zdravstvenih radnika

No i kada se štrajk prekine, dok je na snazi obavljanje hladnog programa, pacijenti neće moći imati normalne preglede.
Gospodarstvo / Posao | 12. 05. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se prekid štrajka zdravstvenih radnika U HNŽ-u očekivao danas, zbog tehničkih nesuglasica između sindikalista i Vlade HNŽ-a prekid štrajka je odgođen za petak.

No što to znači za pacijente? Gotovo ništa dok je na snazi obavljanje hladnog programa.

Dakle čim se stavi izvan snage odluka Kriznog stožera ministarstva zdravstva o prekidu obavljanja hladnog programa, građani će se normalno moći naručivati na redovne specijalističke kontrole kao i cjelokupnu radiološku dijagnostiku te i sve ostale zdravstvene usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama.

''Koliko znamo službeno još uvijek nije stavljena izvan snage odluka kriznog stožera ali su bolnice samostalno započele s postepenim uvođenjem određenih usluga, tako da će se danom obustave štrajka dodatno relaksirati situacija oko pružanja zdravstvenih usluga'', rekli su za Bljeska.info iz Sindikata.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K kako je potvrđeno za naš portal, će naredni tjedan razmatrati odluku o postupnom provođenju hladnog programa.

''Krizni stožer će naredni tjedan, ,a temelju  redovitog tjednog izvješća sačinjenog od Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž  o procjeni epidemiološke situacije, razmotriti donošenje preporuke o postupnom provođenju hladnog programa te rada konzultativno - specijalističke zdravstvene zaštite u svim zdravstvenim ustanovama sukladno njihovim kriznim planovima'', rečeno je za Bljesak.

Dodaju da je prema važećim naredbama i preporukama, ravnateljima i upravnim  vijećima zdravstvenih ustanova, ostavljena mogućnost organiziranja provođenja elektivnih kirurških programa i rada konzultativno - specijalističkih službi shodno epidemiološkoj situaciji, na županiji/kantonu kao i dovoljnog broja zdravstvenog kadra u ustanovi koji im je na raspolaganju.

Podsjetimo, u petak sedmog svibnja održana je sjednica Sindikata zdravstvenih djelatnika pri SKB Mostar jednoglasno je prihvaćena ponuda Vlade HNŽ-a.

''Sindikati su prije sazivanja Skušptine konsulitrali Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području Hercegovačko-neretvanske županije i nakon što smo od njih dobili potporu, zakazali smo sjednicu Sindikata SKB Mostar na kojoj su bile tri stavke - Financijski izvještaj, glasovanje vezano za ponudu Vlade i ostale izmjene i interne stvari sindikata. Nakon toga smo proistupili glasovanju te smo jednoglasno usvojili prijedlog kolektivnog ugovora'', rekao je za Bljesak.info predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika bolnice Ivica Anić nakon sjednica sindikata.

Kaže da kada se pošalje dopis, prekid štrajka je planiran za srijedu, a potpisivanje kolektivnog ugovora planira se 'čim prije'.

Kopirati
Drag cursor here to close