Petominutni štrajk upozorenja

Štrajk zdravstvenih radnika i u USK

Zdravstveni radnici u USK štrajkaju jer nisu dobili plaću za ožujak
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2021. u 14:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK) današnjim je petominutnim štrajkom upozorenja izrazilo nezadovoljstvo zbog kašnjenja plaće za ožujak, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.

Plaća od ožujka zdravstvenim radnicima u ovoj županiji još nije isplaćena zbog prestanka zakonskog važenja Odluke o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te skupštinskog neusvajanja Financijskog plana i programa rada ove ustanove za 2021. godinu.

''Zdravstvenim radnicima nije isplaćena plata i to je osnovni razlog našeg okupljanja i upozorenja. Zamislite s čime se sve suočava osoblje na COVID-odjelima u posljednje vrijeme i nakon svega što urade i vide, ne dobiju ni plaću koju su pošteno zaradili. Da ne govorim o nekim stimulacijama, koje su ukinute još od Nove godine zbog Odluke o privremenom financiranju'', rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Amir Rekić.

Dopredsjednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a Zlatan Kapo naglasio je i kako je ovime poslana jasna poruka zastupnicima u županijskoj skupštini.

''Tražimo od njih da počnu raditi svoj posao i izglasaju Financijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te nam napokon omoguće da dobijemo ono što smo itekako zaslužili. Oni su i više nego dobro i redovno plaćeni, pa je možda vrijeme da počnu razmišljati i o drugima'', dodao je Kapo.

Jasno su definirani i najavljeni eventualni naredni postupci predstavnika sindikata zaposlenih u zdravstvu.

''Zaista se nadamo da do toga neće doći, međutim mi ćemo morati radikalnije djelovati ako se uskoro ništa konkretno ne uradi. Ne želimo ni razmišljati o generalnom štrajku u ovim okolnostima, međutim i to je jedna od opcija ako se nastavi s ovakvim nedostojanstvenim tretmanom'', kazao je doktor Amir Rekić.

O izvanrednoj sjednici Skupštine USK na kojoj bi se trebao usvojiti Financijski plan i program rada Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i time omogućiti redovne plaće uposlenima u zdravstvu razgovara se već nekoliko dana, međutim još nije poznat njen službeni termin održavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close