40 prijedloga

Destimulativna Federacija - Što poslodavci očekuju od vlasti

Federacija BiH je veoma destimulativan prostor za pokretanje biznisa za strana i domaća ulaganja i investicije
Gospodarstvo / Posao | 05. 02. 2023. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo bili su uvodničari na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99, kada su govorili o temi "Politika-najveća prepreka bh. privrede", upozoravajući na složen okvir poslovanja privatnih poduzetnika, prenosi Fena.

Naglašeni su problemi neusuglašenih politika i propisa vezanih za poslovanje, skupih i neodrživih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja. Visoki porezi, doprinosi i parafiskalni nameti, nedostatak radne snage i skupa i neefikasna administracija predstavljaju ogromna opterećenja za realni sektor.

Pored ovih problema, poslodavci su naglasili veoma složenu socijalnu sliku u Federaciji BiH i potrebe u sektoru socijalne zaštite, što, također, predstavlja veliki pritisak na poslovnu zajednicu.

Neuređeno - od školstva do tršišta rada

Neuređeno tržište rada, nepostojanje evidencija aktivnih tražitelja posla koje bi pratile stvarne potrebe za radnom snagom ne postoje, a limitiran je i uvoz radne snage dok su procedure i administracija za rad stranaca u BiH komplicirane i dugotrajne.

''Sistem školstva ne prati potrebe tržišta rada što će u budućnosti rezultirati velikim nedostatkom radne snage'', stava su predstavnici poslodavaca.

Kako je rečeno, Federacija BiH je veoma destimulativan prostor za pokretanje biznisa za strana i domaća ulaganja i investicije, što je uzrokovano nedostatkom olakšica za pokretanje poslovanja, nedostatkom radne snage, prevelikim opterećenjem cijene rada, arhaičnim propisima i slično.

Složene su i procedure uvoza i izvoza, posebno se situacija dodatno usložnila pomjeranjem granica Europske unije na državnu granicu BiH i Republike Hrvatske.

Očekivnaja od vlasti

Sve to motiviralo je Udruženje poslodavaca u FBiH da aktivno inicira određene aktivnosti prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te je kroz dokument "Šta poslodavci očekuju od vlasti", predloženo oko 40 prijedloga propisa na svim nivoima vlasti u BiH.

''U očekivanju uspostave vlasti, poslodavci i sindikati su jedinstveni i pokušavaju pokrenuti makar ključne prioritete, a to su prije svega zakoni o doprinosima i porezu na dohodak'', kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović.

Dodao je da, bez velikih napora i kompliciranih procedura, vlasti mogu donijeti propis kojim bi omogućili da poslodavci isplaćuju poseban dio plata, do 400 KM na postojeću platu radnika, a taj dodatni dio plate bi bio oslobođen doprinosa na zdravstvo i za nezaposlene.

''Ova mjera bi sigurno dovela do unapređenja poslovnog ambijenta, a time i do povećanja plata, što bi pomoglo zaustavljanju odljeva radne snage iz BiH'', stava su poslodavci.

Opterećenja cijene rada u Federaciji je BiH najskuplje je u Europi, a porezi, doprinosi, parafiskalni nameti i druga opterećenja, rezultiraju gotovo 'platom na platu', ako analiziramo iznos prosječne bruto plate, dio koji se isplati radniku za njegov rad te dio koji se uplaćuje u razne državne fondove.

Kopirati
Drag cursor here to close