Nakon odluke o povećanju

VIDEO | Poslodavci odlučni u zahtjevima da se smanje nameti na plaću

Veće plaće mogu - ali uz manje doprinose. Inicijativom su poslodavci trenutno najvažnije pitanje u Federaciji BiH prebacili na parlamentarce.
Gospodarstvo / Posao | 15. 01. 2023. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve veća inflacija i svakodnevna poskupljenja iziskuju povećanje plaća radnicima u Bosni i Hercegovini. Poslodavci su svjesni da su osnovani zahtjevi radnika i sindikata da se poveća, kako minimalna tako i ostale plaće, ali kažu da država mora njima smanjiti namete.

U Federaciji Udruženje poslodavaca poduzelo je i konkretne korake uputivši u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom traže smanjenje doprinosa, a jamče  radnicima veće plaće.

Vaće plaće da - uz manje doprinose

Veće plaće mogu - ali uz manje doprinose. Inicijativom su poslodavci trenutno najvažnije pitanje u Federaciji BiH prebacili na parlamentarce.

"Mi smo vidjeli kao jedno zamjensko rješenje. Upravo ovakva jedna inicijativa dala mogućnost da povećamo sve plaće a da nemamo veliko opterećenje doprinosa", kaže za BHRT član UO Udruge poslodavaca FBiH Suhad Ećo.

Godinama poslodavci upozoravaju kako naša zemlja naplaćuje velike namete. Otuda ideja da se nivo doprinosa zadrži na ovogodišnjim, a da se na povećanje do 400 KM izdvaja praktički samo 11 posto doprinosa umjesto ovih 41,50 posto, koliki su puni doprinosi na bruto plaću, pojašnjavaju poslodavci svoju inicijativu.

"Da li postoji mogućnost da se povećaju sve plate ukoliko se rasteretimo doprinosa u tom slučaju sigurno da bi moglo doći po našim nekim doprinosima od 200 do 400 KM bi moglo povećati se sve plaće. Mi to govorimo da je samo za realni sektor. Ideja je da se zaštiti i poboljša standard najvećeg dijela radnika u privatnom sektoru. Sada je na potezu vlast", kaže Ećo.

Nova poskupljenja

Bilo da su zaposleni u realnom sektoru ili čekaju svoju davno zarađenu mirovinu građani kažu svakodnevno su suočeni sa novim poskupljenjema, te svaka pomoć države dobro bi došla.

"To znači da se na određeni način smanjenje tih stopa, država, odnosno sve razine vlasti, odriče tih prihoda i to bi stvorilo prostor poslodavcima da tu razliku plaća radnicima", navodi ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikalna potrošačka korpa za prosinac 2022. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 2.991,44 KM, što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 2.987 KM.

Imajući u vidu da je prosječna plaća u Federaciji BiH nešto veća od 1100 maraka, dolazimo do podatka da je pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom 38,08 posto, a minimalnom plaćom samo 18,15 posto.

"Svi građani u BiH više ne idu na onu varijantu da štede nego se odriču mnogih stvari. Odriču se kulture, odriču se higijene, odriču se, možemo slobodno reći i mnogih životnih namirnica koje su malo skuplje da tako kažemo", stava je Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Poslodavci strahuju da ukoliko ubrzo ne povećaju plaće radnicima, da će imati problem nedostatka radne snage, posebno kada je riječ o kvalificiranim radnicima. Zato je ovo prilika zastupnicima da razmisle koliko povećanje plaća može doprinijeti ostanku ljudi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close