Sindikati i Vlada za pregovaračkim stolom

Dan koji je čekalo 3200 radnika zdravstva u HNŽ-u

Danas su Mostaru su započeli pregovori predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s predstavnicima županijske vlade
Gospodarstvo / Posao | 11. 02. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su Mostaru su započeli pregovori predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s predstavnicima županijske vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području te županije te povećanju njihovih plaća.

Četvorka koja određuje sudbinu sindikata

''Nakon skoro dvije godine borbe zdravstvenih radnika s Vladom HNŽ-a oko potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca iz oblasti zdravstva, odnosno borbe za povećanje plaća zdravstvenih radnika u našem kantonu i njihovog života, danas smo konačno dobili poziv za pregovore Reprezentativnog sindikata SKB Mostar. Danas u 11 trebali bi se održati pregovori s četiri ključne osobe, to su premijer Herceg koji je u svojoj zgradi prati sve, ministar financija, ministar zdravstva i direktor ZZO-a'', rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković i član pregovaraškog tima uoči pregovora.

Podvukao je kako su navedeni ljudi ključni i jedini koji u ovom trenutku mogu pomoći zdravstvenim radnicima.

Nadaju se kaže Vuković, da će ona deklarativna podrška koja se stalno daje zdravstvenim djelatnicima 'da su heroji u bijelom' i 'najzaslužniji u borbi protiv korone', 'da su izdržali u prvoj crti obrane u najtežim trenucima', možda u povijesti zdravstva cijelog svijeta, imati bolje uvjete i poboljšan status potpisivanjem kolektivnog ugovora.

''U ovom trenutku oni mogu pomoći da se iznađu sredstva da se zdravstvenim radnicima ispune uvjeti koje tražimo i da se potpiše kolektivni ugovor. Od navedenih ovih osoba tražimo da se pokažu maksimalno i da provedu napore iz svoje oblasti i ovlasti i da zdravstveni radnici uskoro nakon ove ili možda još jedne sjednice, dobiju odgovarajuće uvjete za potpisivanje kolektivnog ugovora'', poručio je Vuković.

Pritisak na sud

Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je rekao da je skoro 3200 zdravstvenih radnika čekalo ovaj dan, a navedeni ministri i premijer su odgovorni za štrajk.

FOTO: Bljesak.info / 

''Nadam se da će zaista pokazati jesmo li njihovi heroji i da će to ispoštovati. Ono što mogu da kažem, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, da Vlada HNŽ-a, Ministarstvo zdravstva i SKB Mostar vrše veliki pritisak na sudstvo i suca vezano za tužbu koju su podnijeli protiv sindikata o zakonitosti samoga štrajka'', rekao je Anić, govoreći da sindikati i dalje vjeruju sudu i sudstvu i da će sukladno dokazima i ovog puta izaći kao pobjednici.

Koeficijent i postotak

Podsjetimo, Vlada je ranije nudila povećanje sindikatima u postotcima, no sindikati su to odbili, smatrajući ponudu diskriminatorskom.

''Naši zahtjevi su jednostavni, već smo spomenuli par puta, tražimo jednaka prava i da se ispravi nepravda. Mi tražimo koeficijent umjesto postotka, jer ne može se jednima davati povećanje plaće u koeficijentima a drugima u postocima, jer to je već tri do četiri puta manje u novu'', rekao je Anić
Ponuda Vlade koju su odbili, kazao je bilo bi povećanje plaće, npr čistačicama, za 20KM jednu godinu i 20 KM drugu.

''Dakle tražimo linearno povećanje sukladno zakonu i tada ćemo riješiti nepravdu koja se prije dvije godine napravila. Štrajk ostaje na snazi do potpisivanja kolektivnog ugovora na svečanoj sjednici. Tada ćemo se svi vratiti na radna mjesta, vjerujemo zadovoljni'', poručio je na kraju Vuković.

Pored novinara i sindikata je prošao i ministar zdravstva, koji nije htio stati i dati izjavu za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close