Vlada tražila razumijevanje

Sindikati već nezadovoljni novom Vladom - ''Ovo je katastrofa''

Po svemu sudeći oko pet tisuća proračunskih korisnika moglo bi krenuti u štrajk. Iz Unije su tražili povećanje osnovice plaće na kolektivni ugovor koji, kako su ranije rekli, još nije blizu isteka.
Gospodarstvo / Posao | 08. 12. 2023. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je totalna katastrofa, ovako nešto nismo očekivali ni u najcrnjim mislima'', rekao je Josip Milić predsjednik Unije neovisnih sindikata (UNS) Hercegovačko-neretvanske županije komentirajući današnji sastanak s Vladom HNŽ-a.

Po svemu sudeći oko pet tisuća proračunskih korisnika moglo bi krenuti u štrajk. Iz Unije su tražili povećanje osnovice plaće na kolektivni ugovor koji, kako su ranije rekli, još nije blizu isteka.

Bez dogovora

''Na današnjem sastanku nije postignut nikakav dogovor. Vlada kuka da novca nema da su u minusu i da će se boriti na svaki način da ono što je dogovoreno s prošlom Vladom isplaćuju kao što je potpisano u kolektivnom ugovoru. Ono što je potpisano to je minimum minimuma. To je 50 posto osnovica, koja je došla na 50,5 posto i kažu nikad neće pasti ispod 50 posto. To je tuga i jad da smo pali na najniže grane što možemo biti'', rekao je Milić.

Kaže da se kalkuliralo i da su se spominjale plaće prosvjetnih djelatnika, pa je on kao profesor u srednjoj školi javno iznio svoju plaću rekavši kako je njegova plaća 1350 KM.

''Nek' javnost procjeni je li to plaća s kojom se može balahat ili je to plaća s kojom se preživljava. Ova vlada nije spremna potpisati ništa, ni dogovoriti za ubuduće. Sa starom Vladom smo 2018. godine potpisali povišicu tri puta po pet posto kad nije bilo krize ni inflacije. Današnja Vlada u inflaciji i ovom vremenu nije spremna prihvatiti obvezu, ni minimum marke povećanja'', rekao je Milić.

Kaže da im sada ostaje prenijeti stavove članovima, anketirat će članstvo o daljnjim aktivnostima jesu li raspoloženi za prosvjed ili generalni štrajk.

Najavio je da na ovome neće stati.

Upitno što imaju?

Edina Čomić predsjednica sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u Hercegovačko neretvanskoj županiji rekla je kako su ipak nešto očekivali od sastanka, iako su preko nekih neslužbenih izvora čuli da ''ne da nismo u situaciji da tražimo, više nego da je upitno i ono što imamo''.

''Ne razumijemo da svake godine raste proračun, a da naredne godine pada i da nema prostora za barem neko povećanje. S prošlom Vladom imamo dogovor povećanja po pet posto, uvijek smo našli neki modus. Razumijemo da su tek došli razumijemo da je mjesec dana malo da se konci pohvataju, ali smo očekivali da će nas razumjeti'', rekla je Čomić, koja se nadala kako će Vlada ipak reći kako dati barem minimum povećanje plaće.

Video: Buhač: Osnovica plaće proračunskim korisnicima HNŽ-a neće pasti ispod minimuma

''Nismo očekivali da ćemo izaći s rečenicom mi ćemo se boriti da ne smanjimo plaću, u trenutku kada tražimo povećanje'', kazala je Čomić.

Tražili su 15 posto povećanje plaće, povećanje osnovice za narednu godinu, povećavanje sredstava za isplatu tužbi, a sindikati u prosvjeti imali su dva zahtjeva - problem napredovanja u struci i raspisivanje natječaja, jer bili su raspisani natječaji, kako je pojašnjeno ali svi na određeno radno vrijeme.

Bez optimizma

Nail Balić iz Sindikata MUP-a HNŽ-a kaže kako nisu optimistični, jer su se nadali finalizaciji dogovora koji su imali s prethodnom Vladom.

Kaže kako im je na sastanku rečeno da su dovedeni u zabludu od prethodne Vlade koja im je obećavala, kako kaže nešto što su dobivali na kraju fiskalne godine.

''Ovdje se spominje kolektivni ugovor koji se povezuje sa zadnjom isplaćenom prosječnom plaćom Federacije; i to ne može biti vodilja kad je u pitanju povećanje osnovice. Ne mogu shvatiti razmišljanja ove Vlade; iako kaže da stoje na raspolaganju za socijalni dijalog i da će iznaći sva rješenja, ako budu mogli da to riješe'', rekao je Balić.

Vlada tražila razumijevanje

Premijerka Marija Buhač na konferenciji za medije nakon sastanka sa sindikatima je rekla kako su na ovom sastanku kao i ovih mjesec dana tražili razumijevanje za vrijeme, jer su došli u vrijeme štrajka zdravstvenih radnika i kada treba izraditi rebalans proračuna.

''Ono što je ključno je informacija da nismo bili usmjereni na proračun jučer nijedan proračunski korisnik ne bi dobio plaću. U tom kontekstu sam tražila razumijevanje. S druge strane željeli smo napraviti kristalno čistu situaciju vezano za proračun i za stanje financija i razriješiti zabludu u koju dovedeni sindikalni predstavnici i cjelokupna javnost, a u kojoj smo i mi bili prije nego smo došli u ove pozicije i dok nismo napravili cjelokupnu financijsku analizu'', rekla je Buhač, dodajući da su na tim načelima tražili razumijevanje sindikalnih predstavnika u cilju očuvanja opstojnosti županije i razvoja.

Premijerka je dala dodatno pojašnjenje vezano za povećanje koeficijenata u 2024. godini. U 2023. godini je iznosilo 17 milijuna plus na plaćama što je više od povećanja naplate porzenih prihoda u proračun. U 2024. godini to povećanje iznosi 21 milijun KM plus; što ne prati očekivano povećanje poreznih prihoda. To se treba znati uz činjenicu koja je prezentirana 80 milijuna viška da nema nikakvog viška što više d amso izglendo u minusu i to su činjenice koje su dovele u zabludu javnost i sidnikat.

''Ono što smo obećali je nastavak razgovora u smislu ispunjavanja naših obveza za sudske presude i izvansudske nagodbe, to nismo uspjeli analizirati i dati konačan stav. Obećali smo da ova Vlada neće dozvoliti da osnovica plaće padne ispod minimuma i to želim jasno reći.
Osnovica minimalna je 630 KM, a u ovoj županiji je 638 KM i nećemo dozvoliti da padne ispod minimuma što se plasira u javnost'', rekla je premijerka Buhač.

Ministar financija Adil Šuta rekao je kako imaju projekcije od Federalnog ministarstva financija koji im je zadao gornje granice što se tiče poreznih prihoda, što je obvezna instrukcija za sva ministarstva.

''Federalna Vlada je najavila reforme koji se tiču plaće dohotka i doprinosa za zdravstveno i penziono i sa svim tim ulazimo ozbiljno, sistematično pristupamo i želimo riješiti ono što nas očekuje u narednom periodu. Posvetit ćemo pažnju da se domaćinski odnos nastavi djelima. Da trošimo što imamo da omogućimo rast prihoda koji su u nadležnosti HNŽ-a i da osiguramo bolji standard svim građanima; pa i našim proračunskim korisnicima ali i kroz ulaganje u razvoj rasta zapošljavanja, socijalnog segmenta, poljoprivrede i turizma. To donosi rast razvoj i zapošljavanje. Omogućit ćemo vraćanje sredstava u budžet, a to nisu kratkoročne već srednjoročne i dugoročne mjere. I na realnim osnovama možemo unaprijediti socijalno stanje i to će biti naša instanca u naredno vrijeme'', kaže Šuta.

Novo uvećanje

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Adnan Velagić kazao je da će ovo ministarstvo i Vlada poštovati sve što je potpisano do sada.

''Imamo kolektivni ugovor, a prema njemu Vlada HNŽ-a i ovo ministarstvo povezali su se i ispoštovali da od 1. rujna tekuće godine dođe do povećanja plaća svim zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a nakon toga od 1. siječnja 2024. godine doći će do novog uvećanja plaća, sve u skladu s izmijenjenim koeficijentima koji su za određeni postotak uvećani. Pratit ćemo dinamiku i poštovati sve odluke Vlade, potrebno je određeno vrijeme da se sve sagleda i stabilizira. Nadam se da će u narednom periodu doći i do novih iskoraka u pozitivnom pravcu'', kazao je Velagić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close