Sve veći problem

Sindikat: Više ni povećanje plaća neće zadržati građevince

Očekuje da 2. rujna budu održani razgovori sindikalaca i poslodavaca, ali i dodaje da se predugo čekalo na povećanje plaća.
Gospodarstvo / Posao | 01. 08. 2019. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Ilustracija

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti u RS Dragana Vrabičić pozvala je poslodavce na pregovore o povećanju plaća, jer taj sektor ima konstantan odliv kvalificirane adne snage. 

''Ali, ni to nije natjeralo poslodavace da povećaju plaće. Bojim se da je došlo vrijeme da ih čak ni određena povećanja plaće neće zadržati ovdje'', upozorila je Vrabičić na konferenciji za novinare u Banja Luci. 

Očekuje da 2. rujna budu održani razgovori sindikalaca i poslodavaca, ali i dodaje da se predugo čekalo na povećanje plaća. 

Prosječna plaća u građevinarstvu je 630 KM, a u komunalnom sektoru 736 KM, ali u prosjek zarada ulaze primanja menadžmenta, zbog čega to, kako kaže, nije stvarni prosjek. 

''Radnici su ostavljeni na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca. U komunalnom sektoru potpisan je poseban kolektivni ugovor, ali je od tada tri puta rasla najniža plaća, pa je već srednja stručna sprema došla na razinu najniže plaće, zbog čega je ovaj kolektivni ugovor prevaziđen'', kazala je ona. 

Tvrdi da nije dobra komunikacija s poslodavcima. 

''Poslodavci su dobili velike benefite od Vlade RS-a, ali se pokazalo da nisu baš raspoloženi da to podijele sa radnicima'', istakla je Vrabičić. 

Predsjednica sindikata Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Silvana Radulović istaknula je da nisu dobili sedam plaća i nisu im uplaćeni doprinosi. 

''Sve je to dovelo do odliva kvalificirane snage, koje stranci dočekuju raširenih ruku. Institut može doći u situaciju da bude zatvoren, likvidiran ili dođe u privatne ruke'', kazala je Radulović.

Kopirati
Drag cursor here to close