Akcija

Porezna upozorava građevinare

Dodaje se kako se, pored tih novčanih kazni, počinitelju prekršaja može izreći i zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci, a u određenim slučajevima počinitelji bi mogli biti izloženi i krivičnom procesuiranju.
Gospodarstvo / Posao | 15. 07. 2019. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je porezne obveznike koji obavljaju građevinsku djelatnost na području FBiH da će od 17. srpnja koristeći sve ljudske i materijalne resurse, svakodnevno, od 8.00 do 20.00 sati, vršiti inspekcijski nadzor u predmetu:  otkrivanja neprijavljenih radnika – ''rad na crno''; otkrivanja rada bez odobrenja – ''rad na crno'' i neevidentiranja prometa i neizdavanja računa.

Kako ne bi bili izloženi dodatnim troškovima, sankcijama i pečaćenju objekata, porezni obveznici su pozvani da, ukoliko to već nisu, svoje poslovanje bez odlaganja usklade s važećim zakonskim propisima.

''U svim slučajevima u kojima se utvrdi nepoštivanje zakonskih propisa Porezna uprava Federacije BiH će primijeniti sankcije propisane zakonom, i to - za zapošljavanje neprijavljenih radnika, sankcije propisane Zakonom o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, i to za pravno lice propisanu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 do 100.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu kaznu u iznosu od 3.000 do 20.000 KM, odnosno za obrtnika u iznosu od 2.000 KM do 20.000 KM'', navedeno je.

Dodaje se kako se, pored tih novčanih kazni, počinitelju prekršaja može izreći i zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci, a u određenim slučajevima počinitelji bi mogli biti izloženi i krivičnom procesuiranju. 

''Za rad bez odobrenja, pored novčanog sankcioniranja i pečaćenja objekta u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH, počinitelji bi mogli biti izloženi i krivičnom procesuiranju. Za neizdavanje računa ili neposjedovanje fiskalnog uređaja ili njegovo nestavljanje u funkciju evidentiranja prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sustavima, za pravno lice propisana je novčana kazna u iznosu od 2.500 do 20.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, odnosno za obrtnika u iznosu od 3.000 do 10.000 KM. Također, obveznicima kod kojih se utvrdi da su u posljednje dvije godine dva puta počinili prekršaj, pored novčane kazne može se izreći i zabrana obavljanja djelatnosti od šest mjeseci do godinu dana, a počinioci bi mogli i krivično odgovarati u skladu s odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH'', priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close