Iz dana u dan ...

Gorivo ih ne zanima: Digli sebi plaće za 500 KM!

Povećanje plaće za političare u vremenu povijesne inflacije, nije pravedno, moralno, smatraju u SDA. Planiraju amandmanski djelovati, no iz HDZ-a stava da plan neće uspjeti.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2022. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok prijevoznici i građani vape da vlast učini barem nešto i zaustavi nezaustavljivi rast cijene goriva, zastupnici u državnom parlamentu i dalje bez konkretnih mjera. Propao je još jedan pokušaj, nije bilo entitetske većine. SNSD-u je nejasno, što bi donijelo ukidanje trošarina, pa traže analizu stanja. A, dok analiziraju, povećavaju plaće. Sebi za 500-600 maraka. Nije u redu - kažu, ali je po zakonu.

Sjednica kako treba nije ni počela, a opozicija zauzela pozicije. Sa svih strana inicijative, zahtjevi. Ukinuti carinu na uvoz goriva. Ukinuti trošarine. No, sluha ni ovoga puta nije bilo. SNSD protiv. HDZ, po običaju, suzdržan, prenosi N1.
 
"Ja nemam riječi kako opisati tu neku vrstu bahatosti, iracionalnog ponašanja, nevjerovanog, protiv vlastitog naroda i vlastitih ljudi, ja znam da većina njih ne sipa gorivo, niti znaju kolike su cijene, jer to ne rade iz svog džepa”, kazao je Branislav Borenović, zastupnik PDP u PS BiH.
 
Iz SNSD-a optužuju "federalne medije" za pogrešnu interpretaciju. Zastupnica ove stranke Snežana Novaković Bursać tvrdi, SNSD nije protiv, ali ne sada, bez konkretne analize. No, ostalo je nejasno da li je SNSD zatražio takvu analizu, te tko procjenjuje kada je došao trenutak za ukidanja nameta na gorivo, koje bi značilo pojeftinjenje od oko pola marke po litru.
 
“Moramo održati stabilnim javne financije jer smo namjeravali u ovoj godini ići najmanje na još jedno povećanje penzija, jer oni spadaju u kategoriju stanovništva koje najviše osjeti povećanje cijena, ići sigurno na još jedno povećanje plaća proračunskim korisnicima u koje spadaju i policija, prosvjeta, kultura, ići prema podršci direktnoj privredi tamo gdje je potrebna, mi od ukidanja akciza, nismo odustali”, kazala je Snežana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a u PS BiH.
 
“Ako ja vama uzmem deset maraka, a onda vam tih deset maraka vratim kroz platu, jesam vam pomogao, vi ste na istom, a ovdje nećete biti, jer sam vam kroz inflaciju, PDV, akcizu uzeo puno više nego što ću vam dati, još jedan “Alan ford” fazon, uzmem od vas deset maraka, i onda vam objasnim da je za vaše dobro da vam vratim pet, a sebi ostavim pet”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik SDP u PS BiH. 

Pročitajte još

 
HDZ je bio suzdržan jer kažu, izmjene Zakona o trošarinama već su u Domu naroda. Jedan dom drugom ne može naređivati. Bez obzira na to što je Zakon u proceduri proteklih 110 dana. Brige za političare svakako nema, jer Proračunom za 2022. uz državne službenike, predviđeno je povećanje njihovih primanja i za više od 500 maraka.
 
"Povećanje plate Tegeltija će dobiti na primjer nekih 500, 600 maraka a državni službenik možda nekih 50 do 100 maraka", pojasnio je Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u PS BiH.
 
"Ukazao sam na činjenicu da se plaće povećavaju za 95 milijuna maraka, da se naknade povećavaju 11 milijuna maraka, putni troškovi povećavaju za 3,5 milijuna maraka i najveći apsurd za milijun maraka povećavaju troškove telefona. Ne samo da je to neracionalno, ovo je potpuno bezobrazan jedan pristup aktualne vlasti", kaže Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u PS BiH.
 
Povećanje plaće za političare u vremenu povijesne inflacije, nije pravedno, moralno, smatraju u SDA. Planiraju amandmanski djelovati, no iz HDZ-a stava da plan neće uspjeti.
 
"Mi nismo za to, bit ćemo protiv toga zaista, smatramo da u ovakvoj situaciji u kojoj su ionako previsoke plaće i zastupnika i ministara i nikako se ne bi trebale dalje povećavati. Mi ćemo sada na Komisiji za financije i proračun ići u pravcu da se to razdvoji", kazao je Adil Osmanović, zastupnik SDA u PS BiH.
 
"To je po Zakonu o plaćama i naknadama koji regulira sve zaposlene u institucijama i naravno da sad ne može Ministarstvo financija predložiti za jedne ovako za druge onako. Da li je u redu, nije, ali je takav Zakon", ističe Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ u PS BiH.
 
Inače plaće i naknade parlamentarca dosežu i preko 5 tisuća marka mjesečno. Dok je Proračunom za 2022. predviđeno više od 10 milijuna maraka za nabavku goriva, od čega značajan dio odlazi upravo na službena vozila koje koriste političari.
Kopirati
Drag cursor here to close