Sastanak

Sattler ponudio podršku Povjerenstvu za borbu protiv korupcije

Članovi Povjerenstva najavili su da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim nadležnim i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2024. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Povjerenstva za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su u ponedjeljak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

U otvorenom razgovoru, članovi Povjerenstva upoznali su veleposlanika Sattlera sa nadležnostima povjerenstva, dosadašnjim aktivnostima i planovima budućeg rada Povjerenstva. Iznoseći ocjenu kako je pitanje borbe protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na europskom putu BiH, članovi Povjerenstva naglasili su svoju namjeru da se ozbiljno i odgovorno bave ovim važnim pitanjem, u skladu sa nadležnostima koje Povjerenstvo za borbu protiv korupcije ima po Poslovniku Zastupničkog doma.

Sudjelovanje u donošenju zakona

S tim u vezi, članovi Povjerenstva najavili su da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim nadležnim i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave borbom protiv korupcije. Naglasili su potrebu da Povjerenstvo, u okviru svojih nadležnosti, sudjeluje u razmatranju i donošenju svih zakona koji predstavljaju alate za borbu protiv korupcije, te zatražili podršku Delegacije EU, posebno u prenošenju iskustava država članica EU u borbi protiv korupcije.

Naglašavajući kako je formiranje Komisije za borbu protiv korupcije u Zastupničkom domu PSBiH dobra vijest, Sattler je izrazio očekivanje da će članovi Povjerenstva biti najsnažniji zagovornici usvajanja reformskih zakona kojima se ispunjavaju prioriteti Europske komisije i jačaju instrumenti za borbu protiv korupcije. Prema riječima veleposlanika Sattlera, to se prvenstveno odnosi na usvajanje zakona o sukobu interesa, o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, te zakon o sudovima BiH.

Sattler ponudio podršku

Sattler je ponudio podršku radu Povjerenstva, te prihvatio ideju da Delegacija EU u BiH zajedno s Povjerenstvom za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma PSBiH u dogledno vrijeme zajednički organiziraju konferenciju na kojoj bi se napravio presjek stanja u društvu, te dale smjernice o tome šta je potrebno uraditi kako bi se institucije što uspješnije suprotstavile korupciji i dale dodatni podsticaj ubrzanju procesa europskih integracija BiH.

U razgovoru sa Sattlerom sudjelovali su predsjedavajući Povjerenstva za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma Branislav Borenović, zamjenici predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul i Ermina Salkičević – Dizdarević, te članovi Povjerenstva Milorad Kojić i Nermin Mandra.

Kopirati
Drag cursor here to close