Na Dan rudara

Rudari dobili novi kolektivni ugovor

Novim kolektivnim ugovorom, prema riječima Sinana Husića, doći do prosječno gledano povećanja plaća za oko 200 KM.
Gospodarstvo / Posao | 21. 12. 2023. u 12:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Dan rudara, koji se obilježava 21. prosinca u Federaciji BiH, potpisan je novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH. Ugovor su u direkciji Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli potpisali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić očekuje da će se mnoge stvari u oblasti rudarstva promijeniti te da će kao u vrijeme njegovog prvog mandata biti što više informacija o oborenim rekordima po broju iskopanih tona uglja jer je to zalog za budućnost i stabilnost elektroenergetskog sektora.

- Čestitim svim sudionicima u razgovorima koji su imali isti zadatak i isti cilj da dođu do kolektivnog ugovora u kojem će biti sadržana prava i obaveze i sa kojim će biti zadovoljni rudari. Nadam se da ćemo dobijati ubuduće izvještaje da su naši rudnici oborili rekorde po iskopanim tonama ugljama. To će dati stabilnost i sigurnost elektroenergetsko sektoru. Vlada FBiH je tu da bude podrška - rekao je premijer Nikšić, uz česitku svim rudarima u povodu Dana rudara.

Resorni ministar Vedran Lakić uspješno je priveo kraju razgovore s predstavnicima sindikata i najavio bolje dane za sve radnike u oblasti rudarstva.

- Ono što je planirano to je i urađeno. Ovaj proces je bio prekorektan, ali nije bio nimalo lagan. Na današnji dan napravili smo još jednu pobjedu. Naša obaveza je da sačuvamo energetski sektor, zaustavimo propadanje, i vratimo ga gdje je nekad bio. Prvi zadatak je proizvodnja mnogo više uglja iz naših rudnika i tada nam neće biti potrebna nabavka uglja iz drugih rudnika. Danas je Dan rudara koji je veliki dan za FBiH i rudarima moramo iskazati veliku zahvalnosti i sretan sam što smo baš na ovaj dan potpisali granski kolektivni ugovor - rekao je on.

Novim kolektivnim ugovorom, prema riječima Sinana Husića, doći do prosječno gledano povećanja plaća za oko 200 KM.

- Ispunjena je ogromna želja ogromnog broja radnika u rudarstvu FBiH i kompletne sindikalne organizacije da se granski kolektivni ugovor potpiše na Dan rudara. Pokušat ćemo da ovo praktikujemo u narednom periodu. Novi kolektivni ugovor je proizveo korak naprijed kada je riječ o materijalnim pravima radnika. Ranije utvrđeno linearno povećanje plaće od 1. svibnja 2022. godine koje je iznosilo 235 KM sada se poveća na iznos koji će se primjenjivati u metodologiji za obračun plaća od 1. siječnja 2024. godine je 350 KM. Jako bitno je da je povećan topli obrok od 1. januara 2024. godine i iznosi 17 KM, a bio je 14 KM. Ono što je jako važno za sve nas da je ovo linearno povećanje podvrgnuto porezima i doprinosima - kaže Husić.

Ističe da je pred svima puno posla i obaveza, ali da se svi moraju potruditi na ličnom i kolektivnom nivou da se stanje u oblasti rudarstva popravlja, a da rudari na najbolji mogući način rade svoj dio posla. 

Kopirati
Drag cursor here to close