Plaće

Radnici prosvjeduju na ulicama Banja Luke

Sindikati su prosvjednu šetnju organizirali kako bi iskazali nezadovoljstvo…
Gospodarstvo / Posao | 29. 09. 2023. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U parku "Mladen Stojanović" u Banja Luci okupili su se radnici zaposlenih u javnoj upravi, unutarnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva u Republici Srpskoj.

Sindikati su prosvjednu šetnju organizirali kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što Vlada Republike Srpske nije u cijelosti ispoštovala Sporazum o povećanju plaća potpisan prošle godine.

U prosvjedima sudjeluju Sindikat uprave RS, Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS i Sindikat pravosuđa RS.

Prosvjed se održava pod sloganom "Nema predaje, istrajat' se mora".

Video: U Banjoj Luci protestna šetnja šest sindikata - Traže povećanje plata

Prosvjede je organiziralo šest sindikata a predsjednik onoga koji okuplja radnike u upravi Božo Marić kazao je kako su bili prisiljeni izaći na ulice jer ih je prevarila vlada koju predvodi Radovan Višković.

"Problem je Viškovića što nije u stanju ispoštovati dogovoreno 2022. Pitanje je gdje su pare koje su za to planirane", kazao je Marić.

Sudionici prosvjeda kazali su kako se osim za plaće bore i za depolitizaciju javnog sektora te za dostojanstven život onih koji u njemu rade. Kao drastični primjer kršenja prava članova ovih sindikata naveli su činjenicu da banjolučki Klinički centar već četiri godine nije uplatio doprinose na plaće svojih zaposlenika, uključujući tu i liječnike.

I na čelu tog centra je Dodikov bliski suradnik Vlado Džajić, ujedno čelnik gradskog odbora SNSD-a.

"Naša djeca zbog svega toga uglavnom odlaze. Ako nisi stranački podoban ništa ne možeš ostvariti", kazao je novinarima liječnik Mirko Vučković iz mjesta Ribnika.

Kopirati
Drag cursor here to close