Pod zemljom

Sindikat se nada sastanku u Vladi FBiH, zenički rudari još jednu noć proveli u jami

Rudarima kasni isplata plaća za lipanj te naknade za topli obrok za svibanj, zbog čega su u utorak, nakon završene prve smjene, u radnički neposluh stupili rudari druge smjene, koji su već dvije noći prenoćili pod zemljom.
Gospodarstvo / Posao | 27. 07. 2023. u 08:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje u jedinom preostalom proizvodnom pogonu Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jami “Raspotočje”, nepromijenjeno je u odnosu na protekla dva dana, odnosno 30-ak rudara i dalje se nalazi u oknu pod zemljom te prosvjeduju zbog teške situacije u tom poduzeću - potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Rudarima kasni isplata plaća za lipanj te naknade za topli obrok za svibanj, zbog čega su u utorak, nakon završene prve smjene, u radnički neposluh stupili rudari druge smjene, koji su već dvije noći prenoćili pod zemljom.

-Stanje je nepromijenjeno, ljudi su u jami i upravo sam se čuo s kolegom. Svi su dobri, samo je jučer oko 16.30 jedan kolega prevezen u Hitnu pomoć, gdje mu je data infuzija i on se nije vraćao. Nakon ukazane pomoći otišao je kući, a ostali su rudari u jami. Mi se trudimo da im osiguramo sve neophodno - kaže Avdić za Fenu.

Najavljuje da će se jutros ispred jame “Raspotočje” okupiti svi radnici, pa i preostali radnici iz pogona “Stara jama”.

-Svi iščekujemo šta će se dogoditi nakon što je federalni sindikat jučer uputio hitan apel Vladi FBiH, odnosno premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru Vedranu Lakiću. Predsjednik Sinan Husić čuo se telefonski s ministrom Lakićem, koji mu je najavio da bi možda danas mogao biti sastanak, ali nije to još potvrđeno - kaže Avdić.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić jučer je kazao kako plaća i naknada za topli obrok nisu isplaćeni zbog činjenice da je ostvarena proizvodnja u mjesecu lipnju bila samo 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec, te da je ostvaren prihod “od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza”.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM, račun su ovog puta prvenstveno blokirali radnici koji više nisu uposlenici Društva. Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine bila je samo 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je bio 214.600 tona.

Kopirati
Drag cursor here to close