Masovna otpuštanja...

Korona zaustavlja prijevoz u RS-u

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca prometa i veza RS, kaže da je prije nekoliko mjeseci situacija za prijevoznike širom Republike Srpske bila loša, ali da je sada katastrofalna.
Gospodarstvo / Posao | 11. 11. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevoznici širom Republike Srpske zbog pandemije virusa korona i ekonomske neopravdanosti znatno su smanjili kapacitet rada i počeli s masovnim otpuštanjem radnika.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca prometa i veza RS, kaže da je prije nekoliko mjeseci situacija za prijevoznike širom Republike Srpske bila loša, ali da je sada katastrofalna.

"Dobio sam poziv s nekoliko strana iz RS od prijevoznika u kojima ističu da su u jako teškoj situaciji. Koliko smo upoznati, počelo je nažalost masovno otpuštanje radnika i najava gašenja firmi", kazao je Mijić.

Prema njegovim riječima, zadnja pomoć koju su prijevoznici dobili je bila za maj, a za međunarodni prijevoz za lipanj i srpanj.

"Što se tiče prijevoznika koji rade u gradskom, prigradskom, područnom i republičkom saobraćaju, naš zahtjev smo, iako znamo da je proračun u teškoj situaciji, sveli na minimum, i to na uplate poreza i doprinosa za kolovoz, rujan i listopad, a mi ćemo plate isplatiti", pojašnjava Mijić.

Navodi da bi ovo bio jedini spas za prijevoznike i njihove firme jer na zahtjev lokalnih zajednica voze sve polaske.

"Radimo sve da se koliko-toliko održi privredna aktivnost i uopće društveni život. Trenutno svi radimo na svoju štetu, trpimo i pravimo ogromne gubitke", ističe Mijić.

I Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS, istakao je za "Nezavisne" da se prijevoznici nalaze u katastrofalnoj situaciji, te da je većina firmi već prepolovljena jer su morali početi otpuštati radnike.

"U mojoj firmi radimo s 50 posto kapaciteta i nažalost morao sam otpustiti 50 posto radnika. U više od 90 posto slučajeva prijevoznici u RS su masovno otpustili radnike jer ne postoji nikakva ekonomska opravdanost i način da ih zadržimo", naveo je Grbić.

Dodao je da su, kako kaže, prijevoznici možda jedina branša koja nije dobila nikakvu pomoć od institucija i Vlade RS.

"Mislim da više ne postoji rješenje za ovu situaciju. Mi iz Udruženja smo poslali sigurno više od 100 dopisa institucijama od kojih smo tražili pomoć, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Nakon što završi ova pandemija suočit ćemo se s masovnim odlaskom radnika u Njemačku, te nitko neće više moći ni raditi, što će dovesti sigurno do masovnog gašenja firmi i radit će se sa 70 posto manje kapaciteta nego prije virusa korona", istaknuo je Grbić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su rekli za "Nezavisne" da je na devetoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacijskog fonda RS, održanoj 27. listopada, usvojena informacija o privrednim subjektima koji su u skladu s Uredbom o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prijevoza lica u drumskom saobraćaju.

"Odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od 499.881,29 KM za pomoć 33 privredna subjekta koji su podnijeli zahtjev u skladu s navedenom uredbom", navode u resornom ministarstvu.

Naglašavaju da Ministarstvo i Privredna komora RS kontinuirano prate situaciju i predlažu mjere podrške.

"Od Privredne komore imamo uvjeravanja da je ovakav vid suradnje i zajedničkog djelovanja najbolji put za ostvarivanje prava i pomoći za ugrožena poduzeća, na čemu ćemo raditi i u narednom periodu", zaključili su u Ministarstvu proeta i veza.

Kopirati
Drag cursor here to close