Još jedna borba

Autoprijevoznici će teško preživjeti ekonomski udar

Prijedlog mjera dostavljen je svim nadležnim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležnim tijelima iz oblasti cestovnog prijevoza putnika.
Gospodarstvo / Posao | 13. 10. 2020. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 15. ožujka do 15. svibnja autobusni promet u BiH bio je obustavljen, a gubici su, kako ističu u ovom sektoru, toliki da dio njih neće preživjeti ovaj ekonomski udar, piše Večernji list navodeći kako su autoprijevoznici grana gospodarstva koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa.

Novine navode kako autobusni kolodvori u BiH bilježe velike gubitke te da su suočeni sa sve više otkazivanja.

Cijene karata i popusti na karte kod većine autoprijevoznika ostali su isti. Ali sve je neizvjesnija jesen kada su prijevozne potrebe na minimumu, kada putnika nema i kada cijene goriva uvijek rastu.

''Bez stručne analize i pomoći države autoprijevoznika će, izgledno je, biti sve manje. S druge strane, mjere države za ublažavanje krize, navode, još uvijek nisu dobili. Udruge autoprijevoznika i putničkog i teretnog prometa koje djeluju u okviru Vanjskotrgovinske komore BiH usvojile su i niz prijedloga koje su uputili institucijama BiH da pomognu ovom sektoru, prije svega, u očuvanju radnih mjesta'', navodi Večernjak te dodaje kako je jedna od prvih preporuka omogućiti pristup mogućim izvorima subvencija za ove kompanije.

Jedna od inicijativa upućena je agencijama za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (12. ožujka 2020.) kojom je tražena šestomjesečna suspenzija plaćanja kredita za kompanije koje posluju u područjima pogođenim koronavirusom, između ostalih, i u putničkom prijevozu.

Prijedlog mjera dostavljen je svim nadležnim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležnim tijelima iz oblasti cestovnog prijevoza putnika.

Vijeću ministara BiH predloženo je osnivanje privremenog koordinacijskog tijela za pomoć bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave domaćim i međunarodnim javnim cestovnim prijevozom putnika.

Istodobno, Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine predloženo je da inicira izmjene i dopune Zakona o trošarinama i pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama tako da se omogući privremeno oslobađanje cestarina kao vrste neizravnog poreza na gorivo. Jedna od preporuka je i entitetskim vladama, a tiče se omogućavanja povrata dijela uplaćenih naknada pri registraciji vozila za razdoblje u kojem je djelomično ili potpuno onemogućena djelatnost cestovnog prijevoza putnika. Prijedlozi su upućeni u kolovozu, ali nijedan od prijedloga u navedenim institucijama nije razmatran, navodi Večernjak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close