Predstavnici sindikata i političkih stranaka

Snažnije u borbu za zaštitu prava radnika!

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH su pokrenuli nove inicijative kako bi u budućnosti učinili više za radnike.
Gospodarstvo / Posao | 29. 07. 2020. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugoočekivani event ''Tko se u politici brine za radnike'', kojeg su organizirali Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH održan je putem ZOOM platforme.

''Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH je sindikat koji vrlo jasno stoji iza uvjerenja da sindikat mora biti neovisan od svih utjecaja, pa tako i političkih. Također ni pod koju cijenu ne želimo izgubiti povjerenje radnika koje imamo, a koje je izuzetno rijetko u sindikalnom pokretu. Istovremeno smo svjesni da stavovi kojima smo nezadovoljni ne možemo mijenjati sami i bez vrlo jasne političke volje. Iz tog razloga smo u potrazi za odgovornim i motiviranim političarima sa kojima ćemo ostvariti konkretnu saradnju i dijalog sa samo jednim ciljem – jasno vidljivim poboljšanjem radničkih prava. STBiH insistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, izjednčavanju i harmonizaciji radničkih prava u svim dijelovima BIH i za sve radnike , te siguran i bolje plaćen posao. Pitanja o povećanju plaća, te slobodnom danu za praznike i nedjeljom, su pitanja za koja radnici iz ovog sektora očekuju i odgovore i rezultate'', izjavila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH su pokrenuli nove inicijative kako bi u budućnosti učinili više za radnike.

Rezultat istih treba biti veća posvećenostrješavanju problema, interesima i pravima radnika, te tako sve probleme iz sfere rada i života radnika učinili vidljivim,čime bi se stvorilo bolje okruženje za rad i život, te unaprijedila prava i interesa radnika. Procjena je da trenutno radna snaga u BiH iznosi približno 23% od ukupnog broja stanovništva. Međutim, i u ovoj najbrojnijoj kategoriji stanovništva, nisu svi jednaki, navode u priopćenju.

''Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH protekla dva mjeseca vrijedno radi na pripremama ovog događaja i komunikaciji sa političkim partijama. Neovisni smo o političkim strankama, ali naglašavam kako nam je neophodna podrška istih. Sindikati više od 15 godina zahtijevaju donošenje Zakona o zaštiti na radu, povećanje plaća, te osiguranje dostojanstvenog i sigurnog rada radnika u realnom sektoru. Potrebno je Zakon o radu posmatrati iz aspekta radnika, a ne aspekta poslodavca'', izjavila je Lejla Ćatić, predsjednica SSŠPDP BIH.

''Takozvani korona zakon je ugrozio prava radnika. Situacija u kojoj se nalazimo i pri tome ne znamo do kada će trajati je nesigurna. Poslodavci neće investirati, a radnici će nastaviti napuštati zemlju, pri tome kupovna moć će opadati. Od čega onda vlast misli da živimo? Usvajanje Zakona o radu u ovoj formi potiče ljude da rade samo u javnom sektoru i pri tome srozava prava radnika u realnom sektoru. Realni sektor zaslužuje poštovanje, a neophodno je izjednačavanje plata u ova dva sektora. Radnici su svjesni da političari razmišljaju o radnicima i njihovim pravima samo dok traje izborni proces'', dodala je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se predstavnici političkih stranaka u live streamu direktno obrate radnicima, koji su diskusiju pratili na Facebook stranicama sindikata i njima odgovore na pitanje da li su i na koji način spremni staviti interese radnika u privatnom sektoru u svoj fokus. Događaj je bio izuzetno posjećen od strane samih radnika i članova sindikata s velikim brojem pitanja i komentara, posebno mladih ljudi okupljenih u sindikat.

Organizacijom ovog događaja navedeni sindikati žele istaknuti potrebu da se izvršna i zakonodavna vlast u zemlji daleko progresivnije uključe u borbu za zaštitu prava radnika i unaprjeđenje uvjeta rada na radnim mjestima.

Poziv za sudjelovanje na ovom eventu dobilo je 70 političkih stranaka, a pozivu su se odazvali predstavnici Naše stranke, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske stranke BiH, Platforme za progres, Saveza za bolju budućnost, Stranke demokratske akcije, te predstavnici pojedinih nevladinih organizacija. Oni koji nisu nazočili zoom eventu ''Tko se u politici brine za radnike'', a dobili su poziv, očito ne vide brojne probleme sa kojima se radnici svakodnevno susreću. Zbog toga brojni radnici i građani Bosne i Hercegovine odlaze iz naše države.

Kopirati
Drag cursor here to close