Zombi sindikat u rukama režima

Federalni sindikat zdravstvenih radnika - sindikat koji boluje od opće bolesti uhljebizma

O bolesti u sindikatima i nezdravoj konkurenciji, umjesto o zajedničkoj borbi za sve govorio je Rifad Rijad Zijad.
Gospodarstvo / Posao | 05. 12. 2022. u 10:21 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine je arhaični sindikat koji ama baš ničemu na ovom svijetu ne služi osim sam sebi'', kazao je za Bljesak.info Rifat Rijad Zaid, nekadašnji predsjednik Sindikata liječnika medicine FBiH.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da bi zdravstveni radnici iz Hercegovine mogli napustiti Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, iz Hercegovine je u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poslana i kaznena prijava protiv Zijada Latifovića, predsjednika spomenutog sindikata zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Sindikati za uhljebljivanje

O bolesti u sindikatima i nezdravoj konkurenciji, umjesto o zajedničkoj borbi za sve, Rijad Zijad kaže kako je Federalni sindikat radnika u zdravstvu tijekom njegovog mandata djelovao protiv sindikata liječnika, a njegov predsjednik Zijad Latifović je kaže, svoju energiju koristio da opstruira rad liječničkog sindikata u sinergiji s vlašću.

''Naš sindikat je ujedinjen u svim kantonima, nakon pet godina napustio sam vodstvo sindikata, jer sam smatrao da su oni koji dolaze poslije u najmanju ruku još bolji nego ja. I to dovoljno govori o ljepoti sindikalnog djelovanja, dok spomenuti primjer govori da taj i takvi sindikati služe za svako drugo uhljebljivanje'', kazao je Rijad Zijad.

Svoju energiju Zijad Latifović i njegov sindikat, su po riječima Rijada Zijada trošili na tužakanje, opstruiranje sinergije s vlašću u borbi protiv njih kad su tražili svoja prava.

''Od tog sindikata dobivali smo samo opstrukcije koje su bile u sinergiji s vlašću na svakom mjestu gdje su mogli djelovati. Ali to je tražilo i našu ogromnu energiju i trud da bi se oduprli napadu. Takvi umovi ne mogu shvatiti da postoje sindikati koji ne služe samo za uhljebljivanje rukovodstva, nego postoje sindikati koji služe svom članstvu. Taj sindikat boluje od opće bolesti koja vlada u državi, a koja se zove uhljebljizam. Taj sindikat je samo u službi režima, jer nijedan režim na ovom svijetu ne voli nezavisne sindikate koji služe za istinsku borbu svojih članova'', kaže Rijad Zijad.

U rukama vlasti

Sindikat doktora izrađivao je zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi značio bolje za pacijente, zatim zakon o zaštiti svih uposlenika u zdravstvu, transparente i sve druge stvari od upošljavanja lijekova i svega onog na čemu režim, kako pojašnjava Rijad Zijad, gradi čitavu jednu industriju krađe.

''Vlast je vrlo vješto koristila sindikat Zdravstvenih radnika u borbi protiv doktora. Sad je tu neki raskol unutar njih, gdje Zijo nastupa s pozicije moći i okružen je istomišljenicima i svaki glas kritike i razuma unutar tog sindikata doživi kao napad. Taj sindikat zapravo je ostatak jednog sindikata koji je ranije u neka druga vremena imao svoju pozitivnu ulogu. Ovo je sad jedan zombi sindikat koji je najbolje da se ugasi, jer je nesvrsishodan'', zaključio je nekadašnji predsjednik Federalnog sindikata liječnika.

Optužbe iz Hercegovine

Podsjetimo, sindikati zdravstvenih iz HNŽ-a ranije su rekli kako federalni sindikat radi u financijskom interesnom lobiju čelnih ljudi sindikata Kliničkog Centra u Tuzli i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu udruženih u zajedničkom interesu.

Također, sindikalisti iz Hercegovine tvrde kako je Latifović uvjeravao zdravstvene radnike širom Federacije da će ispregovarati i potpisati Kolektivni ugovor za zdravstvo na nivou Federacije i tako zaštititi prava svih radnika, no kako tvrde za četiri godine nije uspio donijeti odluku o sastavu pregovaračkog tima s Vladom federacije BiH, a kamo li početi pregovore i potpisati kolektivni ugovor za zdravstvo.

Zijad Latifović na spomenute optužbe sindikata iz Hercegovine dao je i izjavu za Bljesak.info govoreći da je da je Federalni sindikat uputio Federalnoj Vladi i nadležnom ministarstvu zdravstva prijedlog kolektivnog ugovora.

''Kolektivni ugovor su dobili svi; ali federalno ministarstvo zdravstva se oglušilo. Sastav pregovaračkog tima se određuje nakon što jedna strana prihvati da pregovara za kolektivni ugovor, a ne prije toga. Ne možete određivati pregovarački tim, a s druge strane nemate sugovornika. To traje već četiri godine, desila se korona, smrt Vjekoslava Mandića koji je jedini htio razgovarati na ovu temu i nije bilo interesa za to dalje'', kazao je Latifović, dodajući da ne žele da se postigne kolektivni ugovor i brane se da je to pitanje podijeljeno između kantona i Federacije u dijelu zdravstva koje financiraju kantoni i ne žele da se postigne kolektivni ugovor.

Također, hercegovački sindikalisti optužuju da se prije skoro četiri godine Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu FBiH iščlanio iz Saveza samostalnih sindikata BiH, te je Latifović isti učlanio se u novi Savez koji nikada nije registriran pred nadležnim tijelom, čime, tvrde hercegovački sindikalisti, Sindikat zdravstvenih radnika FBiH trpi značajnu štetu i isključen je iz svih važnijih aktivnosti i mehanizama odlučivanja o pravima radnika na nivou FBiH. Komentirajući izlazak iz Saveza samostalnih sindikata, kaže da se tu radi o ''savezima istih vrijednosti''.

''Savez samostalnih sindikata nije samostalna organizacija, on je skup granskih sindikata i svaki od granskih sindikata je pravna osoba'', kazao je Latifović.

Odgovarajući na to koliku štetu je to moglo nanijeti sindikatu, Latifović je kazao: ''Nažalost to su malo druge političke igre u kojim je skupština sindikata donijela odluku da ne sudjeluje u Savezu samostalnih sindikata''.

Kopirati
Drag cursor here to close