Obaraju i odugovlače

Postoje u BiH - Znate li tko su 'profesionalni žalitelji'?

Masovno podnošenje žalbi u postupku javnih nabavki. Obara i odugovlači tendere. To je posao "profesionalnog žalitelja".
Gospodarstvo / Posao | 26. 03. 2024. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li tko su "profesionalni žalitelji"? U Bosni i Hercegovini postoje osobe i njihove kompanije, čiji je posao da se žale na tenderima. Prijavljuju se na tendere, bez namjere da stvarno dobiju posao. Žalbama obaraju tendere, ucjenjuju, reketiraju druge ponude i svjesno zaustavljaju projekte ili poslovne procese. 

Masovno podnošenje žalbi u postupku javnih nabavki. Obara i odugovlači tendere. To je posao "profesionalnog žalitelja", prenosi BHRT.

Ovo nije "profesionalni žalitelj". Ovo je odvjetnik koji zastupa ozbiljne kompanije putem javnih nabavki. Objašnjava kako suprotna strana zloupotrebljava sustav.

"Takozvani 'profesionalni žalitelji' rade na način da izjave žalbu ugovornom organu pa ugovorni organ, ako usvoji žalbu, dosudi troškove odvjetnika i dalje se ne vodi postupak, a ako ugovorni organ ocijeni da neće platiti troškove sastava žalbe i neće usvojiti žalbu, prosljeđuje se žalba Uredu za razmatranje žalbi i u tom slučaju ti profesionalni žalitelji ne uplaćuju naknadu za vođenje žalbenog postupka", govori odvjetnik Sanel Nezirić.

Ucjene i reketiranje

Naplaćene troškove "profesionalni žalilac" podijeli sa angažiranim odvjetnikom. Dobro upućeni tvrde da su prisutne ucjene i reketiranja drugih kompanija.

"Profesionalni žalitelji često reketiraju ugovorne organe ili druge ponuđače, namjerno obarajući tender dok ne dobiju neku drugu naknadu kako bi prestali da ulažu žalbe i odugovlače postupke ili ih obaraju", govori Damjan Ožegović, ispred Transparency internationala BiH.

Video: Ko su „profesionalni žalioci“?

Ova problematika, potvrdili su u Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, doživjela je eskalaciju. Analizom je utvrđen svojevrsni modus operandi "profesionalnih žalilaca".

"Jedan gospodarski subjekt i njegov pravni punomoćnik/odvjetnik su, u razdoblju od 11 mjeseci u 2023. godini, izjavili čak 147 žalbi, koje su procesno odbačene, to jest zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, što predstavlja evidentnu zloupotrebu pravne zaštite", govore ispre Agencije za Javne nabavke BiH.

Kazneno djelo?

Teško je ovom problemu u potpunosti stati u kraj. Jedno od rješenja je propisivanje naknade za vođenje žalbenog postupka, ali pred ugovornim organom. Postoje i drugi modeli.

"Ako imate situaciju da zbog žalbi onih koji nemaju ni ambiciju, čak, da dobiju neki posao, se zaustavljaju infrastrukturni radovi, ako se zaustavljaju nabavke, pa često i medicinske opreme i lijekova, onda vam je jasno koliko je ova pojava zaista destruktivna i treba ispitati da li ovdje ima elemenata kaznenog djela", navodi Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

Ne treba isključiti ni namjerne greške u javnim nabavkama. Dobri pravnici to lako iskoriste. Štetu plaćaju građani Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close